Beroš u Saboru: “Mjere su nužne i trajat će koliko budu potrebne”

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera. Oporba je protiv izmjena jer smatraju da je vlada trebala proglasiti izvanredno stanje, pa da se zakon donosi dvotrećinskom većinom.

Sabor je svoj dnevni red dopunio izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Izmjene Zakona upravo predstavlja ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar je uvodno predstavio današnje podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 3539 novih slučajeva koronavirusa, a umrlo je 55 osoba, rekao je.

“Kao što svjedočimo i u Hrvatskoj, ali i u cijelom svijetu, suočeni smo s velikim izazovom, gloalnom pandemijom nove virusne bolesti”, kazao je ministar.

“Cilj je pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni okvir upravljanja epidemijom. Stopa zaraženih raste, baš kao i broj testiranja. Broj pozitivnih testova je 22 posto, što nije dobro. Raste i broj osoba kojima je potreban respirator. Kao zakonodavni okvir upravljanja krizom, prethodnim izmjenama uređen je institucionalni model prema kojemu djelujemo. Mjere imaju za cilj zaštitu zdravlja ljudi te traju samo onoliko koliko okolnosti zahtijevaju i samo u onoj mjeri u kojoj su nužne. Mjere omogućuju još djelotvornije upravljanja krizom i učinkovito suzbijanje”, rekao je Beroš.

“Mjere su nužan korak u borbi protiv virusa. Ne predstavljaju političke odluke niti dvostruka mjerila, već su donesene kako bi pridonijele što bržem ozdravljenju nacije”, poručio je Beroš u saboru.

Beroš je izjavio kako će Hrvatska napraviti sve da cjepivo u Hrvatskoj građanima bude besplatno.

“Cilj ovih mjera je spriječiti širenje virusa, a ne punjenje proračuna”, rekao je ministar.

Peđa Grbin zatražio stanku

“Htio sam čuti od ministra da je ovo redovno stanje, a on je jasno rekao da se mjere uvode zbog izvanredne zdravstvene situacije. Člankom 17. Ustava jasno je propisano da se u vrijeme izvanrednih okolnosti pojedina prava čovjeka mogu ograničiti i to na propisan način. A propisan način je dvotrećinska većina”, rekao je Grbin.

Kazna 500 kuna za građane

Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

 

Glavna državna odvjetnica u izolaciji

Jandroković je zastupnike izvijestio da je maloprije iz DORH-a dobio informaciju da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u obveznoj izolaciji, a njen prvi zamjenik čeka stajalište nadležnog epidemiologa o eventualnoj samoizolaciji.

Predloženo nam je da se rasprava o izvješću o radu DORH-a u 2019., koja bi po dnevnom redu trebala biti raspravljena u četvrtak, prebaci do trenutka dok će Hrvoj Šipek moći sudjelovati u raspravi, rekao je Jandroković napominjući kako će to ovisiti o 30 oporbenih predlagatelja koji su potpisima tražili da se ta točka raspravi čim prije.

Ako ne odustanete od rasprave u četvrtak, onda ćemo tražiti eventualno drugog predstavnika DORH-a, rekao je oporbi i pozvao da o tome obave konzultacije.

Ne želeći prejudicirati stav ostalih kolega, SDP-ov Arsen Bauk vjeruje kako će pričekati da glavna državna odvjetnica ozdravi. Bez nje nema smisla raspravljati o radu DORH-a, rekao je Bauk Hini.

Jandroković je potvrdio da će Sabor na aktualnoj sjednici raspraviti prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa.

Moguće je da će to biti idućeg tjedna ili u tjednu koji počinje 14. prosinca, odgovorio je Hrvoju Zekanoviću (HS).

Sabor redovito zasjeda do 15. prosinca.

 

Komentiraj