Uživajte uz najbolje filmske naslove iz ponude streaming platforme MOVIEMIX

MOVIEMIX je filmski streaming servis na kojem možete pronaći ekskluzivan sadržaj prepun hvaljenih i nagrađivanih igranih, dokumentarnim i animiranih naslova, dobitnika prestižne nagrade Oscar, festivalskih pobjednika, komedija, romantičnih filmova, napetih trilera i kino hitova. Za vas smo odabrali pet naslova koje nudi MOVIEMIX, streaming platforma na koju se prvih 7 dana korištenja možete pretplatiti besplatno.

„PARALELNE MAJKE“
Janis (Penélope Cruz u ulozi karijere) profesionalna je fotografkinja koja se na poslovnom zadatku upusti u vezu s arheološkim forenzičarom Arturom, koji vrši istraživanje terena tragajući za posmrtnim ostacima žrtava režima generala Franka. Janis ubrzo završi na porodiljnom odjelu na kojem upoznaje maloljetnu buduću majku Anu (Milena Smit) kojoj se, pak, uloga samohrane majke niti najmanje ne dopada, a razlog za to nije samo njena frustrirana majka i novopečena glumica Teresa, od koje ne može očekivati nikakvu potporu. No, solidarnost samohranih žena u španjolskoj povijesti ima dugu tradiciju, a njezini korijeni u ovom filmu pronašli su plodno tlo. Dvadeset i drugi film najpoznatijeg španjolskog redatelja Pedra Almodóvara, koji se kroz svoj opus dohvatio mnogih tema posvećenih ženama i njihovim bilo komičnim bilo tragičnim iskustvima, otvorio je 78. Venecijanski filmski festival na kojem je Penélope Cruz dodijeljena nagrada za Najbolju glumicu.

„HEROJ“
Rahim Soltani je Iranac ranih srednjih godina koji zbog duga kojeg nije u mogućnosti vratiti, kao i zbog šerijatskog prava, boravi na odsluženju zatvorske kazne. On je od bivšeg šogora posudio novac koji mu je trebao za pokrivanje poslovnih troškova i dugova, no kad mu je posao propao i kad dug nije vratio, po šerijatskom je pravu osuđen na zatvorsku kaznu odmjerenu prema visini duga. Iza Rahima je propali brak iz kojeg ima sina Siavasha, a njegovu širu obitelj čine i njegova starija sestra Malileh i njezin brižni suprug Hossein. Kad na dva dana dobije dopust, Rahim će se po izlasku iz zatvora spletom okolnosti naći u situaciji koja bi mogla bitno utjecati na njegovu budućnost, a za to će biti zaslužna i njegova nova djevojka Farkhondeh. Naime, ona će na ulici pronaći torbicu punu antiknih zlatnika, te će Rahimu predložiti da ih on proda u zlatarnici i potom tako stečenim novcem plati barem dio duga i iziđe na slobodu. No da bi tako napravio, Rahimu je potreban pristanak upravo bivšeg šogora, vlasnika kopiraonice u tržnom centru. K tome, sve više ga muči i savjest, jer smatra da nije pošteno da svoj dug plati tuđim izgubljenim zlatom. Dvostruki oskarovac Farhadi, koji se ključno afirmirao sjajnim egzistencijalnim socijalnim dramama s blagim elementima trilera „Nader i Simin se rastaju“, „Prošlost“ i „Trgovački putnik“ i ovim filmom, koji je nagrađen na nizu festivala a nominiran je i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg ostvarenja s neengleskog govornog područja, potvrđuje svoj status jednog od najznačajnijih i najzanimljivijih suvremenih filmaša.

„PRIČA O MOJOJ ŽENI“
Zaplet priče događa se skoro na samom početku filma: tijekom ručka u jednom pariškom restoranu kapetan trgovačkog broda Jakob Störr (Gijs Naber) pred svojim prijateljem Kodorom izjavi da će se oženiti prvom ženom koja uđe u prostoriju. U nju ulazi mlada i privlačna Lizzy (Lea Seydoux) koja pristane na njegovu ponudu. Posljedice svoje odluke Jakob će početi osjećati kad shvati kako je Lizzy za njega velika nepoznanica koja ga drži u stalnoj neizvjesnosti i u čiju vjernost ne može biti siguran. Njegova redovita izbivanja na moru opterećena su osjećajem prevarenosti, a njihov život na relaciji Pariz-Hamburg ispunjen je slutnjama koje svoju konkretnu formu dobivaju u liku Dedina. Novi film mađarske redateljice Ildikó Enyedi s kojim se nakon niza godina, i osvojene nagrade Camera d’Or za film „Moje dvadeseto stoljeće“ (1989.), vratila u glavni program Cannesa adaptacija je romana mađarskog pisca Milána Füsta „Priča o mojoj ženi: Prisjećanja kapetana Störra“.

„ANNETTE“
Nakon uspješnog kratkotrajnog udvaranja provokativni stand-up komičar Henry McHenry (Adam Driver) javno objavi da su se on i svjetski glasovita sopranistica Ann Defrasnoux (Marion Cotillard) zaručili. Dok je Henry osebujan momak s neobičnim smislom za humor, Francuskinja Ann je plaha i emotivna osoba koju Henry idealizira u tolikoj mjeri da zapravo ne shvaća što u njemu vidi. Ipak, pod svjetlima pozornice oni predstavljaju skladan i glamurozan par, i isprva se čini da će njihov odnos savršeno funkcionirati. No Ann ubrzo ostane u drugom stanju, a kad na svijet stigne njihova kćerkica Annette odnos među supružnicima počet će se ubrzano mijenjati. Ne samo što je Annette djevojčica pred kojom je iznimna sudbina, nego i skrb o njoj vrlo brzo praktički u potpunosti preuzme Henry, jer se Ann odlučila u potpunosti posvetiti karijeri i krenuti na međunarodnu turneju. Sve će se dodatno pogoršati kad ona ubrzo usne san u kojem se pojavi šest žena koje Henryja optuže za zlostavljanja iz prošlosti, kao i san u kojem ju suprug zamalo ubije. Istodobno, Henryju karijera počne ubrzano propadati, zbog čega će on postati zavidan na Annin uspjeh. „Annette“ je prvi projekt kultnog francuskog filmaša Leosa Caraxa na engleskom jeziku, on ga naziva „rock operom“, a riječ je o ostvarenju u kojem autor, formalno stvarajući mjuzikl, zapravo dekonstruira taj žanr, osobito njegove klasične holivudske temelje i konvencije. Za taj je film prošle godine u Cannesu proglašen najboljim redateljem.

„JOŠ JEDNA RUNDA“
Film nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg stranog filma. Martin (Mads Mikkelsen) je srednjoškolski profesor povijesti iz Kopenhagena koji s kolegama i prijateljima Tommyjem, Nikolajem i Peterom uživa u zajedničkim druženjima uz obilje alkohola. Njima alkohol treba da ih oraspoloži, a kao opravdanje takvoj sklonosti navode teoriju norveškog psihijatra Finna Skårderuda, koji tvrdi da ljudski organizam ne stvara dovoljno alkohola, a da je optimalna razina alkohola u ljudskoj krvi 0,5 promila. Prema tom psihijatru baš tolika količina ljude čini opuštenijima i kreativnijima, dok navodno ne stvara probleme ni za dotične pojedince ni za njihovu okolinu. I tako se Martin s prijateljima krene sustavno napijati, uz isprva pozorno vođenje računa o tome da im razina alkohola ne prijeđe 0,5 promila. I to se ispočetka čini djelotvornim, jer sva četvorica postaju bolji profesori, učenici i njihovi roditelji su zadovoljniji, a zadovoljnija je i Martinova supruga Anika, s kojom ima dvoje djece, a koja primijeti da on više nije distanciran prema njoj i djeci te da je i u krevetu nježniji i pažljiviji. Pritom se dečki stalno tješe da su i mnogi znameniti ljudi poput Ernesta Hemingwayja, Winstona Churchilla i Franklina D. Roosevelta također bili ljubitelji kapljice, ali im to nije nimalo smetalo u ostvarenju velikih ciljeva. Ipak, isprva pažljivo doziranje alkohola kod sve četvorice će ubrzo izmaknuti nadzoru i pretvoriti se u ozbiljan alkoholizam, promili u krvi će rasti, a dok će trojica uključujući i Martina ipak ostati dovoljno razumna da se pokušaju zaustaviti na vrijeme, to neće biti moguće za profesora tjelesnog Tommyja.

Komentiraj