UTJECAJ NA DINAMIKU Fižulić: Milanović je odlukom Ustavnog suda postao žrtva sustava i HDZ-a

Autor:

10.11.2014., Zagreb - Bivsi ministar gospodarstva u Racanovoj vladi i vlasnik propale tvrtke Magma Goranko Fizulic. "nPhoto: Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić u srijedu je komentirao koliko će ekonomske teme biti bitne u već turbulentnoj kampanji za parlamentarne izbore.

Istaknuo je da bi teme oko cijena, inflacije, plaća i mirovina inače bile normalne, ali u fokusu je trenutno ipak nešto drugo. “Do prije dva mjeseca izgledalo je kao da će to biti lagana šetnja za vladajuće, u kojoj će šetati od mjesta do mjesta i pričati o svojim uspjesima, dok bi oporba govorila o korupciji, inflaciji i neefikasnosti države. Sad je sve okrenuto naglavačke jer imamo duel Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, a sve ostale stvari koje su važne za život hrvatskih građana potisnute su u drugi plan”, rekao je Fižulić.

Dodao je da Hrvatska ima četiri segmenta društva. “Jedan na koji se može utjecati u svakom trenutku, koji je vezan uz vladajuću stranku i klijentelistički; drugi segment su oni puni gnjeva, očaja, bijesa i koje je u potpunosti preuzeo Milanović; treći segment su oni protiv HDZ-a, koji traže svoje mjesto u okviru ovakvog društvenog modela u kojem Hrvatska živi jer shvaćaju da je ovako glomazan HDZ opasan za demokraciju; i četvrti su oni koje politika ne zanima”, izjavio je za N1.

Ipak, vjeruje da će se to sve ispuhati jer je do izbor još dosta vremena. “Osim ako Milanović ne da ostavku, tad bi se dinamika opet promijenila”, smatra.

Dodao je da je Ustavni sud odlukom, odnosno ‘Upozorenjem’ o Milnovićevoj kandidaturi svakako utjecao na dinamiku. “Njome je zapravo porasla Milanoviću jer je kroz to postao žrtva sustava i HDZ-a. Većina građana ionako Ustavni sud doživljava kao produženu ruku politike, odnosno, u ovom slučaju – HDZ-a. Ne morate se slagati s načinom na koji Milanović govori, ali su one, nažalost, istinite”, pojasnio je.

Fižulić kaže da su se važne teme, poput Ivana Turudića, EPPO-a, upravljanja javnim poduzećima – izgubile. “Zoran Milanović je napravio što je htio, postao je čovjek oko kojeg se vrti kompletna kampanja, a SDP-u je porastao rejting i puno manje mu je potreban kobasičasta koalicija. Izborna utrka postala je izjednačena i ako gledate unatrag, vrlo je vjerojatan rezultat koji smo imali 2015., kad je bila utrka Milanovića i Tomislava Karamarka, s tim da Milanović ima prednost jer dolazi kao oporba. Ako se Plenkoviću dogodi da ne dobije 55 mandata, njegova politička karijera je završena. Milanović je promijenio dinamiku i vjerojatno krajnji rezultat izbora”, smatra bivši ministar gospodarstva.

Dodao je da je mogući problem za Milanovića taj što se, kaže, okružio ljudima iz svoje vlade, kojima ljudi nisu bili zadovoljni. A tu su i loši rezultati u njegovom mandatu. “Onaj dešperantni i bijesni dio hrvatske javnosti želi da HDZ ode, ne zanima ih to. Plenković dok priča o lošim rezultatima Milanovićeve vlade zanemaruje inflaciju, a i tad se svijet oporavljao od velike krize. Zato Plenković ne uspoređuje što se događalo u istočnoeuropskim zemljama, koje su bolje od Hrvatske. A i sad smo u situaciji kad imamo siromaštvo kod onih koji prije nisu bili siromašni, sve zbog inflacije. To je problem pa priča o rekordnom BDP-u ne možete plasirati tom dijelu građana, koji živi lošije nego prije pandemije. Kupovna moć im je manja, bez obzira na sve mjere”, zaključio je Goranko Fižulić.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.