‘KUD BAŠ NA NJEGA!’ Milardović: Pogledajte anatomiju Ustavnog suda – čista partija

Autor:

16.02.2023., Zagreb - Andelko Milardovic, politolog i sociolog. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije u srijedu je za N1 komentirao atmosferu uoči parlamentarnih izbora, koja se dodatno zahuktala odlukom Ustavnog suda o ulozi predsjednika Zorana Milanovića.

“Ustavni sud je odlukom stvorio napetu atmosferu. Rekli su da se treba osnovati Etičko povjerenstvo. Predlažem da Ustavni sud utemelji Komisiju za komunikologiju, da razluči istupe, nastupe predsjednika Republike tijekom kampanje – kad govori u svojstvu predsjednika, a kad u svojstvu kampanje. To bi bio temeljeni zadatak”, istaknuo je Milardvić u ‘Novom danu’ N1 televizije.

Podsjetio je da je naslov dokumenta Ustavnog suda ‘Upozorenje’, a ne ‘Zabrana’. “Da je neki prekršaj, bila bi zabrana. Ali, treba se vratiti u središte stvari. Postaviti političko pitanje što je Ustavni sud, kakvu legitimaciju ima. Naime, po mom mišljenju ova odluka je očekivana. Kada vidite sastav, on je partijski, to je partijski sud. Sjede emeritusi ili rashodovani politički članovi dvije stranke i što su ljudi mislili – da će donijeti drugačiju odluku?”, rekao je Milardović.

Poručio je da Miroslav Šeparović ne može ići kontra šefa stranke. “Da je donio drugačiju odluku, možda bi ga šef stranke izbacio. Također, USUD se u svom ‘Upozorenju’ referirao samo na članak 96., u sažetku da predsjednik ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost. Pa koju on to obavlja? To što je objavio kandidaturu? Pa što?! Naravno da bi bilo primjereno da je dao ostavku, tenzije bi bile manje, ali smo u ovom slučaju u kojem jesmo. On je samo deklarirao da će biti kandidat. Evo, i ja kažem da ću biti kandidat, pa što”, istaknuo je Milardović.

Inicijativa Ustavnog suda je da se osnuje Etičko povjerenstvo, koje bi na čelu sa predsjednikom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pratilo izbornu kampanju. “Kud baš na njega! Ja sam u sporu s HAZU-om jer su mene izbacili iz procedure. Na čelu Etičkog povjerenstva bit će osoba koja je arhitekt, profesor arhitekture i, kako se kaže, ‘bespravno ziđa’, mene izbacuje iz procedure. I onda se takav lik imenuje za predsjednika Etičke koalicije. Krleža bi rekao – ‘na rubu pameti’. Što će raditi? Hoće li Povjerenstvo brojati svaku Milanovićevu riječ? Je li govorio u funkciji predsjednika ili kandidata? Što će ekspert za bespravnu gradnju odlučivati o tome kako je govorio Milanović? On je zadnja osoba koja može biti predsjednik Etičkog povjerenstva. I opet, tko su članovi? Opet je to partijska struktura“, poručio je.

Upitan je li moguće da Ustavni sud na kraju poništi izbore, odgovorio je: “Neka pokuša, pa će izazvati tko zna kakav tip konflikta. Pogledajte anatomiju, strukturu te institucije, čista partija. Najmanje imaju korelacije s pravom, najviše s politikom. To je politička institucija. Mi smo tu na terenu politike, a ne Ustava, zakona. Ja pozivam na razum, na pamet, da se postupa racionalno i smire strasti. Da je prekršaj izdali bi zabranu, ne upozorenje. A oni upozorenjem prijete – ‘ako naša opcija ne pobijedi, poništit ćemo izbore’. Pa neka ponište, pa će vidjeti kakvu će situaciju imati. Ustavni sud mora braniti Republiku Hrvatsku, a ne jednu stranku koja se zove HDZ”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.