RIMAC UPOZORAVA ‘Ne bi bilo dobro da Milanović da ostavku. Dobili bismo Sabor izabran bez razmišljanja, usput’

Autor:

31.10.2023., Zagreb -  Ivan Rimac, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu. Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Političku situaciju u zemlji u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović na televiziji N1 komentirao je profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac.

Ustavni sud zabranio je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću sudjelovanje na parlamentarnim izborima, osim ako podnese ostavku – što je očito da se neće dogoditi. Ako situacija eskalira, spominje se i poništavanje izbora, no Rimac kaže da za to ne vidi “realne mogućnosti”.

“Naravno da će to što je Zoran Milanović napravio utjecati na kampanju i njen oblik i naravno na razmišljanje glasača, ali načelno, ako nisu sad reagirali, mislim da nema osnove, a zapravo ni političke mudrosti da oni interveniraju i na bilo koji način ospore volju birača koja će biti iskazana”, rekao je Rimac.

NEĆE OTKRITI KAKO ‘Na kraju ću biti premijer na legalan i pristojan način’

Dodaje da predsjednik Milanović “zasad još uvijek ne hoda po rubu“.

“Iskazao je svoju preferenciju, no kampanja još nije počela. Naš zakon poznaje kampanju tek kad se objave izborne liste. Milanović zasad ne sudjeluje u kampanji”, istaknuo je profesor Rimac.

Ipak smatra da ideja da Milanović bude na listi ipak nije primjerena zbog ovlasti koje on kao predsjednik ima u raspisivanju izbora, u sazivanju Sabora i uspostavi novog Sabora.

“Što se tiče njegovog kasnijeg ponašanja, tu nema nikakvih ograda. Kad se konstituira Sabor, može dati ostavku. Pretpostavljam da je realno razmišljanje Zorana Milanovića da sazove Sabor, da se uspostavi, izabere predsjednik i tada da on da ostavku ako vidi da će imati podršku većine zastupnika”, rekao je Rimac.

REFORMISTI OSTAJU UZ SDP Čačić otkrio: Ovo je jedini uvjet našeg saveza!

Objasnio je zašto smatra da ostavka Milanovića ne bi bila dobra stvar.

“Od trenutka kad bi dao ostavku raspravljalo bi se samo o predsjedničkim izborima. Stranke su za sada koncipirale svoje kampanje za parlamentarne izbore, iako je potez Zorana Milanovića razdrmao situaciju…. Mislim da bi malo stranaka reklo sada ‘ajmo odgoditi parlamentarne izbore, idemo na predsjedničke”, kaže.

“Svi su spremni za kampanju, svi su je zazivali, svi je žele. Ostavka Milanovića bi, politički gledano, kampanju potpuno stavila u drugi plan i dobili bismo Sabor koji je izglasan usput, bez razmišljanja“, zaključio je Rimac za N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
kokos anel

prije 3 mjeseca

Ne radi se tu o tome. Neda Zoka nacionale svu vlast u ruke zločinačke organizacije i to s pravom jer bi zločinačka to koristila na razne načine na štetu ostalih stranaka a načina ima puno ....