Ustavni sud: Nijedno referendumsko pitanje Mosta nije u skladu s Ustavom

Ustavni sud zaključio je u ponedjeljak da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i “stožerokracije” nisu u skladu s Ustavom.

Odluka o prvom pitanju donesena je s tri glasa protiv dok je protiv odluke o drugom pitanju bio jedan član Ustavnog suda.

“Ustavni sud donio je nekoliko rješenja. Inicijativa Odlučujmo zajedno nije u skladu s Ustavom, s toga neće biti referenduma”, kazao je  predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na početku press konferencije.

Kaže da se radi o proceduralnoj pogrešci i protuustavnom pitanju.

“Birači imaju pravo na točnu informaciju te na dostatno obrazloženje razloga referenduma, kako bi mogli odlučiti. Referendumsko pitanje ne smije biti zavaravajuće. Prije odluke bilo je važno odrediti ustavnost pitanja.

Ustavni sud utvrdio je da se uvođenjem epidemije u zakon neće utvrditi cilj. “Kada bi predložena dopuna bila uvrštena, ona ne bi proizvela željeni učinak. Ona je suvišna. Građani nisu dobili potpune informacije za cilj za kojeg su dali potpise”, kazao je.

Predloženo pitanje nije u skladu s vladavinom prava. Ustavni sud donio je odluku s tri glasa protiv, napomenuo je Šeparović.

Ustavni sud utvrdio je i da Inicijativa Dosta je stožerokracije nije u skladu s Ustavom.

Šeparović je napomenuo da bi promjena odnosno izmjena članka 47 bila protuustavna. “Ustavni sud istaknuo da je to ustavno pravno neprihvatljivo, da vlast bude prenesena u zakonodavnu vlast. Ustavni sud je preispitao i je li se referendumsko pitanje sposobno ostvariti ciljeve referendumske inicijative”, rekao je Šeparović.

Dodao je da bi u slučaju promjene članka Zakona došlo do neučinkovite reakcije, da bi bile paralelne vlasti, da bi Sabor primjerice mogao odniti neke odluke, a postavio je i pitanje kakve posljedice bi bile da mjere nisu donesene na vrijeme

“Građanima je uskraćena potpuna i točna informacija, napravljena je proceduralna pogreška”, objasnio je.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Dodjela nekretnina tijelima državne uprave i sigurnosna provjera sudaca

Ustavni sud na istoj je sjednici jednoglasno ukinuo članak 11. Uredbe o postupcima koji prethode sklapanju pravnih poslova raspolaganja nekretninama u vlasništvu RH u svrhu dodjele na uporabu nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba.

Pokrenuo je i postupak za ocjenom ustavnosti Zakona o sudovima u dijelu koji se odnosi na sigurnosne provjere sudaca i privremeno obustavio izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju osporenih zakonskih odredaba, priopćio je Ustavni sud.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]