Na najnovijim satelitskim snimkama u oceanu uočen objekt dužine 16 metara

U nedjelju navečer su stigle nove satelitske snimke područja u kojem je nestala posada broda Bourbon Rhodea, javlja HRT. Snimke je za HRT najavila izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac, koja je dodala da su satelitski podaci ipak samo pomoćni alat u akcijama spašavanja.

Na najnovijim satelitskim snimkama uočen je objekt, pretpostavlja se dužine 16 metara, što su dimenzije koje ne odgovaraju veličini jedne splavi. Europska agencija za pomorsku sigurnost informaciju je proslijedila francuskim vlastima, koje će snimke detaljno analizirati.

Izvršna direktorica Agencije, Kostelac je za HRT naglasila da je ovo jedna od najopsežnijih akcija koje se sjeća.

“Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem”, poručila je, objasnivši da aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tom pomorskom rutom pozorno motre, u potrazi za nestalim pomorcima.

“Sateliti nisu fotoaparati, oni nadlijeću Zemlju u određenoj dinamici, a ovo se područje na žalost nalazi u zoni u kojoj je relativno najrjeđi promet satelita. Koristimo dva načina snimanja – optički i radarski (SAR). I jedni i drugi imaju dobre i loše strane. SAR radari daju širu, ali manje preciznu sliku i nisu toliko dobri za traganje za gumenim objektima. Optički radar daje nešto poput fotografije, ali na užem području”, izjavila je Kostelac, dodavši da se za brodolomcima Bourbon Rhodea traga na području veličine tri Hrvatske, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna.

Izjavila je i kako EMSA pruža ovakav tip pomoći, ali da ne vodi potrage.

“Vode ih nadležna tijela, predvodi ih država zastave, to je Luksemburg, a vjerujem da će i Francuska provesti istragu jer se potraga vodila u području njihove nadležnosti”, pojasnila je.

Kostelac se zahvalila i obitelji Dina Miškića, nestalog kapetana, poručivši da izdrže te da svoj posao radi najbolje što zna.

Komentiraj