Uskok optužio bivšeg Bandićevog tjelohranitelja zbog izvlačenja gradskog novca

FaH/ Damir SENČAR

Uskok je nakon dovršene istrage podigao optužnicu protiv Roberta Ljutića, suradnika i bivšeg tjelohranitelja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, za kojega sumnjaju da se okoristio trgovanjem utjecajem i zlouporabama u gospodarskom poslovanju.

Ne otkrivajući identitet Ljutića i njegovih suokrivljenika Uskok je izvijestio da je nizom nezakonitosti u ovom slučaju “pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 440.000 kuna, dok je udruga Zajednica folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) oštećena za najmanje 53.200 kuna”.

Uskok tvrdi da je Ljutić zaradu podijelio s drugooptuženom Sanjom Bančević Medenica s kojom je novac izvlačio od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016.

Ljutić je u to vrijeme bio na nekoliko dužnosti u gradonačelnikovu uredu, ali i stvarni voditelj tvrtke za organizaciju kulturnih manifestacija u kojoj je Bančević Medenica bila direktorica. Istovremeno udrugu ZAFAZ, čiji je novac zapravo korišten za poslovanje Ljutićeve tvrtke, vodio je optuženi Drago Topolovac.

Kao predsjednik ZAFAZ-a Topolovac je, prema tvrdnjama tužiteljstva, “neosnovano nalagao plaćanja u korist navedenog trgovačkog društva”, dok je Bančević Medenica ZAFAZ-u ispostavljala fakture za usluge koje stvarno nisu obavljane.

“Osim toga, udruga ZAFAZ vršila je i plaćanja troškova navedenog trgovačkog društva nastalih iz poslovnog odnosa s drugim subjektom, sukladno fiktivnim računima koje je ispostavljao IV. okrivljenik, kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva”, izvijestio je Uskok.

Dodaju i da su Ljutić i njegova suradnica “fiktivnim poslovima koje su dogovorili s V., VI. i VII. okrivljenicima, kao odgovornim osobama drugih trgovačkih društava, u svoju korist izvlačili novac iz trgovačkog društva” u kojemu je Ljutić stvarni voditelj poslovanja, a Bančević Medenica direktorica.

“Pri tome je s VI. okrivljenikom dogovorila da u tu svrhu angažira trgovačko društvo VII. okrivljenika, kojemu će društvo II. okrivljenice plaćati fiktivne račune”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Komentiraj