Ursula von der Leyen: “Slovenija će ove godine dobiti 100 milijuna eura iz EU fonda solidarnosti, a sljedeće godine 300”

Autor:

09.08.2023., Crna na Koroskem, Slovenija - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sa slovenskim je premijerom Robertom Golobom stigla u mjesto Crna na Koroskem, posebno pogodjeno poplavama koje su pogodile Sloveniju. Photo: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOBO

Photo: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOBO

Slovenija će ove godine dobiti 100 milijuna eura iz EU fonda solidarnosti, a sljedeće godine 300 milijuna eura za sanaciju posljedica poplava, objavila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ona je sa slovenskim premijerom Robertom Golobom obišla najteže pogođena područja u katastrofalnim poplavama koje su odnijele najmanje šest života i nanijele golemu materijalnu štetu.

“Premijer i ja razgovarali smo danas o trodijelnom paketu financiranja za trenutne, kao i srednjoročne i dugoročne potrebe. Bit će potrebno puno ulaganja za oporavak zemlje”, rekla je von der Leyen novinarima.

Dio tog paketa su i bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a za otklanjanje posljedica prirodnih katastrofa. Sloveniji će biti na raspolaganju 400 milijuna eura, od čega 100 milijuna već ove godine, a 300 milijuna iduće godine, obećala je predsjednica izvršnog tijela Unije.

Slovenija sada mora procijeniti štetu i podnijeti zahtjev za sredstva iz fonda solidarnosti, dodala je, naglasivši da je bitna brzina.

Po njezinim riječima, vrijeme je ključno i za dobivanje dodatnih sredstava iz europskog fonda za oporavak nakon pandemije covida-19, iz kojeg Slovenija može povući još 2,7 milijardi eura kredita.

Za dodatne kredite Slovenija se mora prijaviti do kraja kolovoza, pa su Golob i Von der Leyen dogovorili hitno osnivanje zajedničke radne skupine koja će Sloveniji omogućiti dobivanje tih sredstava.

Golob je istaknuo da će, uz dodatni novac iz fonda za oporavak i kohezijskog fonda, biti važno da se ta sredstva mogu preusmjeriti u obnovu nakon poplava. Ako ih ne možemo preusmjeriti na obnovu, praktički nam ne služe ništa, rekao je Golob.

On je u ponedjeljak procijenio da će štete od poplava doseći nekoliko milijardi eura.

Najgore poplave ikada u Sloveniji ubile su najmanje šest ljudi, odnijele kuće i zakrčile sela ruševinama. Obilne kiše danima su padale u oko dvije trećine zemlje, uništavajući zgrade i mostove.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.