Nisu ga zaustavili ni korona, ni potres: Kreće tradicionalni festival ‘jabih…5 dana Sarajeva u Zagrebu’

Unatoč epidemiji koronavirusa, potresu i drugim ovogodišnjim izazovima, održat će se tradicionalni festival  ‘jabih… 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020’. Festival počinje 13. listopada i trajat će do 17. listopada, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

“Festival se otvara s reprezentativnom izložbom plakata Mementos, docenta Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva Amera Mržljaka, koju će otvoriti njegov kolega i profesor na ALU iz Sarajeva, prof.dr. Bojan Hadžihalilović, naš dugogodišnji suradnik. Večer svečanog otvaranja glazbeno će upotpuniti grupa Mavi Kan, koju uspješno vodi Sarajlija Bruno Urlić, a krasi prepoznatljivi vokal Sakin Modronja”, najavili su organizatori.
Filmski dio festivala započinje hrvatskom filmskom premijerom
“Izuzetno nam je drago da filmski dio festivala započinjemo hrvatskom premijerom filma „Simpatija za đavola„ Guillaumea de Fontenaya sa ovogodišnjeg SFF-a. Film je nastao prema romanu kontraverznog francuskog novinara i ratnog reportera Paula Marchanda, koji je njegova životna priča, u kojoj ljubav s lijepom Sarajkom Slobodankom Bobom Lizdek, koja mu spašava život, ima posebno mjesto. Festival nastavljamo filmom „Šavovi „ Miroslava Terzića, regionalna koprodukcija prema scenariju Elme Tataragić, baziranom na istinitom događaju. Filmski dio programa završit ćemo s dva sjajna i nagrađivana dokumentarna filma Zdenka Jurilja iz Širokog Brijega „ Ljudi koji su sadili drveće “za koji je scenarij napisao poznati književnik Josip Mlakić i film „Sestre“, kojim zatvaramo filmski dio festivala”, naglasili su organizatori.
Josip Mlakić pisac, scenarist, dobitnik brojnih književnih i filmskih nagrada naš je gost festivala na samom kraju u Coolturnoj špici, programu koji su Zagrepčani već upoznali i zavoljeli. Taj posebni dio špice moderira naš filmski kritičar i suradnik Hrvoje Pukšec, a sudjeluje i doajen hrvatskog glumišta Dragan Despot, te je samo to i više nego dovoljno da ćemo u njihovim razgovorima uživati.
Suradnja Grada Zagreba i Sarajeva
“Coolturnu špicu nastavljamo sa izvrsnim glazbenim ugođajem gdje će nam se ovog puta uz Mladena Barakovića, Hrvoja Gallera i Brunu Matić, predstaviti svestrana Melita Lovričević, samostalna umjetnica, glazbenica, vokalistica i autorica.
Naravno mi u organizaciji festivala veliku podršku i pomoć imamo od Grada Zagreba, Kantona Sarajeva, Ureda za kulturu grada Zagreba, a s nama je već treću godinu i Bošnjačka nacionalna zajednica Grada Zagreba, što upravo govori da naš projekt koji je i zamišljen kao kulturna suradnja dvije prijateljske države kroz razmjenu i kulturno djelovanje glazbenika, književnika, glumaca i drugih umjetnika potvrđuje svoj multinacionalni karakter.
Ove godine nam se posrećilo da pronađemo nekoga da se vizualni identitet najavnih materijala promjeni i to će nam bila praksa ubuduće. Ovaj puta to je učinio sjajno naš dugogodišnji prijatelj Udruženja „ ja bih“ ,grafički dizajner Senad Hadžikadić iz Melbourne-a, daleke Australije. Osobito nam je zadovoljstvo što je sarajevski umjetnik Muamer Mujčić, o kome su i svjetski magazini pohvalno pisali, veoma rado pristao da njegove suvenir kućice budu inspiracija u konačnoj verzije naših plakata. Hvala im obadvojici”, stoji u priopćenju.
PROGRAM / FILMOVA / GLAZBE / IZLOŽBE / KNJIGE / EVENTA
“Ja bih 5 dana Sarajeva u Zagrebu 2020. / 13. – 17. 10. 2020. “
1. 13.10. 2020.
19,30 sati
Galerija Klovićevi dvori , Jezuitski trg 4
Svećano otvorenje festivala“ Večer prijateljstva „
Izložba: MEMENTOS, Amer Mržljak , ALU Sarajevo,
Izložbu otvara : prof.mag. Bojan Hadžihalilović, ALU u Sarajevu
Koncert : MAVI KAN
Samo uz pozivnice, a prema listi i popisu, uz provođenje epidemioloških mjera

Komentiraj