prvi.tv

Umro glumac Božidar Smiljanić

Glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić umro je u subotu rano ujutro u 82. godini života.

“Agonija nije bila preduga. Trajala je od 28. ožujka do danas u 3 sata ujutro. Danas, 7. travnja umro je moj otac. Počivaj u miru tata. Danas i sutra zamarat ću vas njegovim životom, radom i scenama iz njegovih filmova”, napisao je na facebooku sin glumačke legende Mitja Smiljanić. Uz to je objavio video posvećen glumačkim ostvarenjima te životu Božidara Smiljanića, koji je prikazan njemu u čast na Pulskom filmskom festivalu.

Smiljanić je rođen 1936., a u bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske. Glumu je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je kasnije i predavao, a od 1957. do 1973. bio je stalni član ansambla dramskog kazališta Gavella.

Od 1978. do 1984. bio je stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Glumačku karijeru je počeo kao 16-godišnjak u filmu “Sinji galeb” Branka Bauera. Posljednju je igrao u filmu Rajka Grlića “Ustav Republike Hrvatske”.

Ostat će zapamćen po brojnim ulogama, poput one pukovnika Tugliusa u seriji “Kapelski kresovi” i Surgeona u filmu “Bitka na Neretvi”. Glumio je i u filmovima “Kozara”, “Živi bili pa vidjeli”, “Ljudožder vegetarijanac”, “100 minuta slave” te serijama “Velo misto”, “Jelenko”, “Putovanje u Vučjak”, “Najbolje godine”, “Odmori se, zaslužio si”, “Larin izbor” i drugima.

Za ulogu u dokumentarno-igranom filmu Žige Virca “Houston, imamo problem” 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu.

Smiljanić je 2016. dobio nagradu Vladimir Nazor u kategoriji filmske umjetnosti za životno djelo. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je prošle godine nagradu “Fabijan Šovagović”, koju dobivaju glumci čije je djelo ostavilo trajan trag u povijesti hrvatskog filma.

Izdao je roman “Svi hrvatski kolovozi”, pisao je zapažene eseje (“Biti, ili ne biti glumac : zapisi o nezahvalnoj profesiji”) i niz drugih promišljanja u djelima “Šašavi rječnik hrvatskoga kazališnog žargona”, “Šašavi rječnik čudnih riječi: sve što ste htjeli znati o hrvatskoj sceni, a niste se usudili pitati”, prilog hrvatskoj akcentuaciji “Naglasni sustav standardnoga hrvatskog jezika”.

Komentiraj