UMJETNA INTELIGENCIJA Martina Silov: ‘Europa se odlučila na regulaciju, meetupom želimo potaknuti raspravu’

Autor:

27.06.2023., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je Digital Transformation Conference 2023. Martina Silov.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Nedavno usvojeni Akt o umjetnoj inteligenciji predstavlja ključni korak u reguliranju korištenja umjetne inteligencije, ali i donosi snažne promjene u načinu na koji razumijemo, razvijamo i koristimo umjetnu inteligenciju. Brojna su pitanja: Kako će AI Act utjecati na razvoj tehnologije? Na koga se odnosi i na koji način? Kako društvo percipira ovu regulativu i kakav će biti njen utjecaj na svakodnevne živote?

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) 9. travnja 2024. u 18:00h, održava svoj prvi ovogodišnji CroAI Meetup na temu ‘Will The World Follow?’.

Značajan je ovo trenutak u evoluciji umjetne inteligencije jer AI Act ne samo da postavlja smjernice za razvoj tehnologije, već i izaziva globalne trendove u regulaciji umjetne inteligencije. Njegova primjena utječe na globalnu ekonomiju, tehnološku inovaciju i društvenu dinamiku, navode iz udruge.

Jesmo li spremni?

Osim tehničkih aspekata, CroAI Meetup će istražiti i društvene implikacije umjetne inteligencije. Kako društvo percipira regulaciju umjetne inteligencije? Jesmo li kao društvo spremni na ove promjene i kako ih doživljavamo u usporedbi s prijašnjim stavovima o tehnologiji?
Predsjednica udruge Martina Silov istaknula je sljedeće:
“Europa se odlučila na regulaciju, a sada je pitanje kakve će biti posljedice, hoće li one biti pozitivne ili negative, kako će se svijet prilagoditi ovoj praksi i hoće li je pratiti. Je li ovo bio najbolji mogući pristup i način, vidjet ćemo kroz idućih par mjeseci. Ono što mi želimo postići ovim meetupom je potaknuti raspravu i otvoreni dijalog o tome!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.