Umirovljenici: “Povećati stopu doprinosa za prvi mirovinski stup, a ne za drugi!”

Autor:

19.04.2023., Zagreb - Sabor danas raspravlja o izmjenama Zakona o smanjenju mirovina odredjenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, cime bi se za oko 96 tisuca umirovljenika ukinulo smanjenje od 10% koje je uvela jos Vlada Jadranke Kosor.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Umirovljenici zajedno predložili su u srijedu da Vlada umjesto za drugi, poveća stopu doprinosa za prvi mirovinski stup za jedan do dva posto, što bi uz povećanje bruto plaća kroz povećanje cijene satnice rada i resetiranje drugog stupa otvorilo prostor za značajan rast mirovina.

Treba imati na umu da je Hrvatska u skupini zapadnoeuropskih zemalja sa najmanjim ukupnim stopama doprinosa za mirovine što se radi moguće neodrživosti mirovinskog sustava mora žurno mijenjati, ističu Umirovljenici zajedno u priopćenju.

Napominju da se više od 80 posto svih koji odlaze u mirovinu odlučuje za prijenos sredstava u prvi stup, a tek manji dio ostaje i u drugom stupu, i to uglavnom radi mogućnosti povlačenja 15 posto gotovine koja im u većini slučajeva služi za pokrivanje minusa na osobnim računima.

Kada ne bi bilo mogućnosti povlačenja gotovine samo bi rijetki prilikom umirovljenja ostali u drugom stupu što samo po sebi sugerira kako se sa tim stupom nešto treba uraditi, i to doslovno odmah, poručuju Umirovljenici zajedno (Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika).  Vladi predlažu redefiniranje statusa drugog stupa koji nije polučio najavljene efekte.

Umirovljenici zajedno uz najveće umirovljeničke udruge MUH-a i SUH-a, kao i radnički sindikati, dijeli mišljenje kako je iscrpljen prostor za povećanje neoporezivog dijela plaće stoga je jedino rješenje u povećanju bruto plaća koje se treba uraditi kroz povećanje minimalne cijene satnice rada koje su u Hrvatskoj među trima najmanjima u EU.

Hrvatska će, navode, ove godine za mirovine isplati oko 6,5 milijardi eura s tim će uplate u oba stupa iznositi 4,3 milijarde eura što znači da će se 2,2 milijarde eura pokriti drugim prihodima proračuna.

Izdvajanjem mirovina po posebnim propisima koje čine 25 posto ili oko 1,65 milijardi eura dolazimo do “samo” 0,55 milijardi eura koji nedostaje da bi se čak i uz važeće stope doprinosa uplatama pokrile isplate svih preostalih mirovina.

Ako su u nizu zemalja EU koje imaju znatno veće prosječne mirovine od Hrvatske i ukupne stope doprinosa za mirovine veće poput npr. 24,4 u Sloveniji, Francuskoj 27,8 posto ili Italiji čak 33 posto onda nema zapreke da se stope doprinosa za mirovine uz povećanje bruto plaća povećaju i u Hrvatskoj, smatraju u platformi Umirovljenici zajedno.

Povećanjem bruto plaća kroz povećanje cijene satnice rada, uz povećanje stope doprinosa za prvi mirovinski stup i resetiranjem drugog stupa se otvara prostor i za značajan rast mirovina, zaključuju u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.