‘Ulazak u kontrolnu zonu’: Izložba Conora McGradyja u splitskoj Galeriji umjetnina

U splitskoj Galeriji umjetnina u četvrtak se otvara izložba radova na papiru irskog umjetnika Conora McGradyja “Ulazak u kontrolnu zonu”.

Serija radova kojima se McGrady predstavlja na izložbi nastala je nakon njegova istraživačkog puta u Split i Vis prije tri godine, ističu iz Galerije.

“U skladu s njegovim interesom za istraživanjem društvenih pojava koje se javljaju kao posljedica kontrole prostora, ljudi i nacionalnih granica, radove izložene u Galeriji umjetnina temelji na iščitavanju Hrvatske sadašnjosti kroz segmente koje je prepoznao kao one koje proizlaze iz vremena socijalizma”, ističe se u najavi izložbe.

McGrady u crtežima velikih formata isprepliće ideološke i estetske implikacije lokaliteta poput Splita 3 ili mreže vojnih bunkera i tunela na Visu, dajući im širi okvir kroz istraživanje kontradikcija i nejasnoća koje su prisutne u svim narativima moći i kontrole, dodaje se.

“Inspiriran Splitom kao gradom koji spaja antičko s modernim, gradom koji svoje bogato i raznovrsno nasljeđe ugrađuje u svaku novu epohu, Conor McGrady svoje crteže gradi vizualno hibridnim jezikom u kojem se arhitektonsko modernističko nasljeđe isprepliće s bunkerima ili utvrdama, ali i s prepoznatljivim prirodnim granicama poput planinskih masiva koji su povijesno štitili grad od opasnosti koja je dolazila iz unutrašnjosti”, ističu u Galeriji.

Kustosi izložbe su Jasminka Babić i Branko Franceschi.

Conor McGrady rođen je 1970. godine u Sjevernoj Irskoj i većinom radi u mediju crteža i slikarstva. Samostalno je izlagao u New Yorku, Miamiju, Chicagu i Zagrebu. Imao je nekoliko skupnih izložbi i dekan je Burren Collega of Arts u Irskoj.

Izložba ostaje otvorena do 29. kolovoza.

Komentiraj