Ukrajina upozorava: Doći će do oštrog pada izvoza kukuruza i suncokretovog ulja

Autor:

Photo: Pixabay, ilustracija

Ukrajinski izvoz kukuruza mogao bi zbog ruske invazije pasti gotovo za četvrtinu u sezoni 2021/2022., rekao je visoki dužnosnik ministarstva poljoprivrede, a još snažniji pad mogao bi zabilježiti izvoz suncokretovog ulja.

Izvoz kukuruza mogao bi u aktualnoj poljoprivrednoj sezoni koja završava u lipnju pasti za 24 posto, na 17 milijuna tona, izjavio je u srijedu u na konferenciji u Pragu zamjenik ministra poljoprivrede Roman Rusakov.

Izvoz suncokretovog ulja mogao bi potonuti za trećinu, na 3,4 milijuna tona, dodao je Rusakov.

Ukrajina je najveći proizvođač i izvoznik suncokretovog ulja u svijetu. Prije rata proizvođači su izvoz u sezoni 2021/2022. procjenjivali na 6,6 milijuna tona.

Specijalizirana ukrajinska savjetodavna tvrtka APK-Informa objasnila je prošle subote da su izvozne cijene ukrajinskog kukuruza pale zbog ograničene potražnje i velikih zaliha koje se od početka ruske invazije mogu izvoziti samo željeznicom, preko granice s Poljskom.

Tona kukuruza za isporuke od travnja do svibnja sada stoji 240 do 250 dolara po toni DAP (isporučeno na mjesto) na poljskoj granici, što je čak 15 dolara po toni manje nego prošlog tjedna, navodi APK-Inform.

Ukrajina spada među vodeće svjetske dobavljače žitarica, a većinu poljoprivrednih sirovina isporučivala je preko luka na Crnom moru. Budući da je to područje sada poprište sukoba, trgovci pokušavaju što više žitarica transportirati željeznicom.

Ukrajinski dužnosnici priopćili su da su zalihe kukuruza krajem ožujka iznosile oko 13 milijuna tona, dodavši da je prošlog mjeseca izvezeno samo 300.000 tona žitarica.

Taras Visockij, također zamjenik ukrajinskog ministra poljoprivrede, rekao je na konferenciji u Pragu i da bi Ukrajina do kraja sezone mogla izvesti dva milijuna tona pšenice, ne navevši procjenu izvoza u cijeloj sezoni koja bi se mogla usporediti s prošlogodišnjim podacima.

Rusija invaziju na Ukrajinu naziva “posebnom operacijom” uništavanja ukrajinskih vojnih kapaciteta i zarobljavanja, kako kaže, opasnih nacionalista. Ukrajina i Zapad smatraju je pak ničim izazvanom agresijom, podsjeća Reuters.

Rusi zaprijetili NATO-u nuklearnim oružjem na Baltiku. Ruski guverner: “Ukrajinci su nas napali”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.