Ukrajina sumnja da je Rusija otrovala suprugu šefa obavještajne službe

Autor:

epa10949390 Russian President Vladimir Putin chairs a meeting with members of the Security Council, the Government and the leadership of law enforcement agencies at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, Russia, 30 October 2023. ‘The events in Makhachkala last night were inspired, including through social networks, not least from the territory of Ukraine by the hands of agents of Western intelligence services. In this regard, I want to ask a question: is it possible to help Palestine by trying to attack the Tats (Mountain Jews) and their families? The Tats, by the way, are the titular nation in Dagestan,’ said Putin. The presidential meeting was convened in connection with the riots that occurred on October 29 at Makhachkala International Airport in Dagestan. Crowds of people gathered at the airport to prevent Israeli citizens arriving from Tel Aviv from entering the country. Protesters broke into the international terminal building and then ran onto the runway.  EPA/GAVRIIL GRIGOROV / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

EPA/GAVRIIL GRIGOROV / KREMLIN

Ukrajina je u utorak izjavila da vjeruje kako je Rusija otrovala suprugu svog šefa vojne obavještajne službe u očiglednom pokušaju atentata usmjerenom na vrh kijevske vlasti.

Marianna Budanova, savjetnica gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, hospitalizirana je nakon dugotrajnog pogoršanja njezina zdravstvenog stanja, javio je ranije medij Babel.

“Glavna hipoteza” ukrajinskih istražitelja jest da je Rusija bila umiješana u pokušaj trovanja, kasnije je AFP-u rekao glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne službe Andriy Yusov.

“Cilj je bio supruga”, dodao je, jer “jednostavno je nemoguće izravno pogoditi zapovjednika.”

Iz ruskih vlasti nisu stigle odmah nikakve izjave.

Yusov je rekao da su živa i arsen, visoko toksične tvari, korištene u napadu. Pozivajući se na neimenovane izvore iz obavještajnih krugova, Babel je izvijestio da je Kyiv pokrenuo istragu o tome što je opisao kao “pokušaj ubojstva.”

Izvor koji je govorio pod uvjetom anonimnosti rekao je AFP-u da je izvješće Babela točno, dodajući da je Budanova otrovana i da prima liječenje, ali odbio je dati daljnje pojedinosti.

Babel je izvijestio da tvari pronađene u njezinu tijelu “nisu uobičajene u svakodnevnom životu ili vojnim poslovima.”

“Njihovo prisustvo može ukazivati na namjerno trovanje”, navodi se.

Dodao je da se “više” drugih zaposlenika GUR-a liječi zbog sumnje na trovanje.

Yusov je potvrdio AFP-u da su tragovi teških metala pronađeni i kod drugih zaposlenika, ali odbio je reći koliko ih ima.

‘Kroz vrijeme’ Navodno je Budanova hospitalizirana nakon što joj se stanje pogoršalo i već je prošla neko liječenje.

Rusija ima dugu povijest sa slučajevima trovanja, mnogi od njih povezuju se s Kremljom

Nije jasno kada je oboljela, ali Yusov je AFP-u rekao da bi pokušaj atentata “mogao biti razvučen kroz vrijeme.”

“Ne mogu govoriti o vremenskom okviru sada”, rekao je.

Službene osobe vjeruju da je otrov ubrizgan kroz njezinu hranu, javio je izvor Ukrajinske Pravde.

Rusija je već optuživana za napade otrtroovima, iako je Kremlj čvrsto negirao te optužbe, piše Moscow Times. Istodobno, atentati nisu nepoznanica tijekom rata u Ukrajini.

Od pokretanja potpune invazije na Ukrajinu prošle veljače, ubijeni su neki proruski dužnosnici i podržavatelji Kremlja.

Službene osobe su rekle da su spriječile “više od 10” pokušaja atentata na Budanova, visoko poštovanu osobu u Ukrajini.

Utjecajna vojna obavještajna jedinica Budanova smatra se odgovornom za nekoliko sabotažnih napada protiv Rusije koji su se dogodili iza bojišnica.

Moskva je optužila GUR da stoji iza eksplozija na mostu Kerč u listopadu 2022., koji povezuje kopno Rusije s pripojenim Krimom.

Budanov je rekao u kolovozu da njegova supruga živi “s njim u uredu” i da nije napustila njegovu stranu od početka invazije iz sigurnosnih razloga.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.