Ukida se popis stanovništva: Država uvodi registar o tome tko s kim živi, gdje radi i kakav mu je razmještaj soba u stanu

Popis stanovništva koji će se provoditi od 1. travnja do 7. svibnja 2021. vjerojatno će biti zadnji popis koji će se provoditi na terenu putem anketa, otkrila je Lidija Brković iz Državnog zavoda za statistiku, piše u utorak Jutarnji list.

Broj stanovništva i struktura kućanstava nakon toga će se ažurirti putem takozvanih centralnih registara stanovništva i registara zgrada, kuća i stanova. Eurostat preporučuje da zemlje članice Europske unije stvore preduvjete da nakon 2021. godine dostavljaju ključne demografske popisne podatke na godišnjoj razini, pa je ovakva odluka o ukidanju popisa stanovništva dijelom posljedica toga.

Ubuduće bi tako Registar stanovništva sadržavao sve strukturne podatke o kućanstvima, od broja članova kućanstava, preko spola, zanimanja, bračnog i obiteljskog stanja, do nacionalnosti i drugih društvenih odrednica. Registar zgrada i stanova imao bi pak podatke o svakom stanu u zgradi, razmještaju soba, kuhinja i kupaonica, a to bi se mijenjalo pri svakom renoviranju stana ili kuće.

Kada je u pitanju popis stanovništva centralno tijelo bi mogao biti MUP ili Ministarstvo uprave, glavni identifikacijski broj mogao bi biti OIB, a za registar zgrada i stanova bili zaduženi Ministarstvo graditeljstva i Državna geodetska uprava, naveo je van Čipin, izvanredni profesor na Katedri za demografiju Ekonomskog fakulteta.

Inače, popis stanovništva 2021. provest će se i putem online samopopisivanja, preko sustava e-Građani. Bit će to četvrto po redu popisivanje stanovništva od samostalnosti Hrvatske.

Komentiraj