UHPA: Izborili smo nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u turističkim agencijama

 

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) u četvrtak je u priopćenju poručila da je izborila nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u turističkim agencijama. Vlada je, naime, najavila nove mjere za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima pandemijom koronavirusa.

Turističke agencije bilježe pad prometa od 65 pa do čak 100 posto. Najavljeno drastično smanjenje potpora s 4 tisuće na 2 tisuće kuna nije bilo dostatno za zadržavanje radnih mjesta te je UHPA promptno reagirala prema nadležnim institucijama kako bi se i u srpnju nastavila primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u turizmu prema ranijem modelu.

“Drago nam je da su Vlada RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje prepoznali i uvažili naš apel i time omogućili nastavak ranijih potpora za očuvanje radnih mjesta u visini od četiri tisuće kuna po zaposleniku. Nastavak ove mjere osigurat će zadržavanje radnih mjesta i egzistenciju samih turističkih tvrtki u jeku turističke sezone koja je daleko od onih na kakve smo navikli”, izjavio je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Inicijativu su osim UHPA-e podržale i druge institucije i udruge, kao što su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma, kojima je također presudan nastavak mjera po istim uvjetima.

“Od kada su posljedice pandemije nastupile, krajem svakog mjeseca suočeni smo s brojnim upitima o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta. Zaposlenici turističkih agencija svjesni su da bez nastavka spomenute mjere njihova radna mjesta nisu sigurna. Nažalost, prvi put u Hrvatskoj suočeni smo s situacijom u kojoj Vladine mjere označavaju direktan opstanak radnih mjesta u turističkim agencijama koje još uvijek ne mogu osigurati likvidnost poslovanja”, dodao je Fain.

Iz UHPA-e najavljuju kako će se nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom periodu, jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

“U periodu u kojem turističke agencije bilježe pad prometa veći od 90% s nemogućnošću pokretanja ponovnog poslovanja i u trenutku kad nisu poznati razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, ovakva potpora je ključna i inzistirat ćemo na njezinom nastavku sve do trenutka kada turističke agencije ne počnu bilježiti prve skromne brojke rasta prometa”, zaključio je Fain.

Komentiraj