Uhlir: “Zagreb ima pet puta manje javnih zelenih površina po glavi stanovnika od donje granice koju preporuča EK”

Kandidat za gradonačelnika Zagreba i predsjednik GO Grada Zagreba HNS-a Željko Uhlir u srijedu održao konferenciju za medije na kojoj je govorio o konceptu razvoja Zagreba kao zelenog grada.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da će dvije trećine svjetskog stanovništva živjeti u gradovima do 2050. godine i stoga već sada brojni gradovi nastoje povećati zelene površine. “Zelenom infrastrukturom mogli bi se na jednostavan i troškovno učinkovit način riješiti brojni izazovi urbanih sredina, poput ekstremnih vremenskih pojava, biološke raznolikosti, zadržavanja CO₂ u atmosferi, onečišćenja i zdravstvenih rizika”, rekoa je Uhlir.

Nedavna istraživanja pokazuju da stanovnici gradova žive dulje ako stanuju u zelenijim četvrtima. Uhlir kaže da Zagreb ima četiri četvorna metra javnih zelenih površina po glavi stanovnika. To je, dodaje, pet puta manje od donje granice koju preporuča Europska komisija.

Kao primjer naveo je London, gdje na svakog stanovnika otpada 27 kvadrata javnih zelenih površina, u Amsterdamu 46, a u Beču – čak 120 kvadrata zelenila po glavi stanovnika. U Zadru, primjerice, po glavi stanovnika dolazi 10 kvadrata javnih zelenih površina, u Splitu 12, u Rijeci 18, a u Osijeku čak 27 kvadrata.

Uhlir je govorio i tome što učiniti da se ta kritična slika promijeni, i koje sve dobrobiti donosi koncept pametnih zelenih gradova. Navodi da je na prvom mjestu zdravlje ljudi (smanjenje CO2 u prostoru, čisti javni prijevoz, smanjenje osobnih automobila u centru grada, zelenilo reciklira zrak…) i ugodniji boravak u gradskim sredinama. Također, došlo bi do smanjenja opterećenja na sustav odvodnje za vrijeme velikih padalina te bi se otovorila nova radna mjesta za loklalno stanovništvo na uređenjima zelenih površina.

Komentiraj