Uhlir: “I neuređene fasade su primjer kako se 20 godina zanemarivo grad”

Predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i nositelj liste HNS-a – Liberalnih demokrata za Skupštinu Grada Zagreba, Željko Uhlir u utorak je na konferenciji za medije govorio o problemu zagrebačkih fasada koje su uništene grafitima.

“Pored brojnih problema u Gradu Zagrebu, i neuređene fasade su primjer kako se 20 godina zanemarivo grad. Fasade su lice svakog grada, i na njima se vidi koliko gradska uprava brine o svojem gradu. Svjestan sam da nijedna svjetska metropola nije riješila u cijelosti taj problem, no zagrebačka gradska uprava ga nije ni pokušala riješiti”, rekao je Uhlir novinarima i podsjetio na istraživanje Instituta za turizam od prije nekoliko godina, prema kojem su dva najveća nedostatka Zagreba kao turističke destinacije upravo – stare fasade i grafitima uništena pročelja zgrada.

Dodao je da je gradska uprava prije četiri godine donijela Odluku o zaštiti objekata od grafita. Ona propisuje da će ‘Grad Zagreb sufinancirati troškove uklanjanja grafita i nabavu kamera za video nadzor uličnog pročelja zgrada, te da će sufinancirati troškove za nanošenje zaštitnog Anti grafitnog premaza. Nadalje, educirati će javnost o grafitima kroz plakate koje će postaviti u školama, vrtićima i svim drugim objektima u vlasništvu grada, a predviđene su i različite druge edukativne aktivnosti. U sklopu mjere otvorena je i telefonska linija za prijavu počinitelj,.’ Nakon ovoga, ističe Željko Uhlir, po tom se pitanje niie dogodilo – ama baš ništa.

“Ovo je nažalost, samo jedan od niza primjera kako funkcionira gradska uprava – puno velikih riječi i obećanja, odluka, koje ostaju uvijek mrtvo slovo na papiru. Tako je 2017. godine pokrenuta akcija uređenja fasada i javilo se oko 4.000 zgrada. Obećana su godišnja sredstva u proračunu za te poslove od 400 mil kn, međutim već 2018. se u proračunu nalazilo samo 20 mil kn , a 2019. samo 10 mil kn za te namjene”, poručio je.

Zaključio je da je kao učinkovitije rješenje zaštite potreban pojačani nadzor komunalnih redara, veće kazne, ali i kontinuirano skidanje grafita s već išaranih pročelja te novih fasada.

Komentiraj