Ubojica svojih troje djece: Otkako se probudio u bolnici, nije progovorio niti riječi

Obdukcija nije dala odgovor na ključno pitanje o smrti troje djece, sedmogodišnjih blizanaca i četverogodišnjeg dječaka, koje je u noći na subotu u Zagrebu ubio njihov otac Harald Kopitz.

Naime, istražitelji, koji su prvo vjerovali kako su djeca ubijena tako da ih je otac ugušio, sve su skloniji verziji da je ključno za smrt bilo trovanje, vjerojatno tabletama.

No, na tijelima troje ubijene djece nađene su ozljede od gušenja pa istražitelji sumnjaju kako je otac djecu i otrovao i gušio. Sve bi to trebalo utvrditi toksikološko vještačenje.

Ubojica uskoro izlazi iz bolnice

Ubojica Harald Kopitz je u međuvremenu i dalje na bolničkom liječenju i tek treba biti ispitan.

“Pacijent je smješten na jedinici intenzivne skrbi i pod konstantnim je nadzorom policije. Nije životno ugrožen, sve životne funkcije pacijenta su stabilne, i dalje je pri svijesti”, naveo je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, dr. Davor Vagić u kratkom priopćenju medijima.

Dodao je da se otpuštanje 56-godišnjeg pacijenta iz bolnice očekuje u sljedeća dva dana.

Svoj iskaz otac ubojica policajcima još nije dao. Od trenutka buđenja do danas, u bolnici nije progovorio ni riječi. Službeno još nije uhićen, javlja u nedjelju RTL.

“Onog trenutka kad liječnici procjene da je njegovo psihološko stanje zadovoljavajuće, da on može pratiti tijek postupka odnosno da je procesno i raspravno sposoban, on će biti predan pritvorskom nadzorniku koji će zasigurno predložiti sucu istrage određivanje istražnog zatvora”, objasnio je odvjetnik Krešimir Škarica.

Iz bolnice će biti otpušten najvjerojatnije u ponedjeljak. Postoji mogućnost da već tada u pratnji istražitelja bude doveden na mjesto zločina na očevid. No, samo ukoliko psihijatar vještak odredi da je sposoban pratiti tijek postupka.

“Ukoliko nije funkcionalan i nije sposoban za pratiti raspravu bit će odveden ili u psihijatrijsku bolnicu Vrapče ili u zatvorsku bolnicu dok traju te okolnosti da on ne može pratiti. Kad se ispune kumulativni uvjeti da on može razumjeti što mu se stavlja na teret, da može angažirat branitelja, da razumije svoju pravnu poziciju on će ići u postupak koji je determiniran kaznenim zakonom”, rekao je odvjetnik Škarica.

Nesretna statistika

Gotovo svake godine u Hrvatskoj se dogodi barem jedan slučaj ubojstva vlastite djece. 2017. godine troje je roditelja u Hrvatskoj ubilo svoju djecu, 2019. jedno je dijete ubio roditelj. Ako se dokaže krivnja ocu ubojici iz zagrebačkih Mlinova i ova godina biti će zapamćena po crnoj statistici.

Zastrašujući je i podatak da je 2019. šestero majki ili očeva pokušalo ubiti svoju djecu, a 2020. to je pokušalo četvero njih.

“Ovo je jedna od najvećih tragedija koje policajac uopće može oživjet u svom policijskom poslu. Njima se pruža psihološka pomoć i u ovom trenutku su u rukama stručnih ljudi koji im pomažu da prevaziđu ovu situaciju koja će sigurno ostaviti traga na njima”, rekao je ranije ministar Božinović.

Komentiraj