Pogledajte podatke po županijama, velike brojke u cijeloj Hrvatskoj

Zamjenica ravnatelja HZJZ Sandra Šikić kazala je za HTV da je u Zagrebu danas više od 500 novih slučajeva. U Zagrebu je jučer, podsjetimo, bilo 211 novih slučajeva.

“Preko ljeta smo imali vrlo blage kliničke slike, bili su mladi većinom, sada su zaražni ljudi srednjih godina, radna populacija, ali i stariji”, kazala je.

“Lakše nam je otkad imamo testiranje na Velesajmu. Svaki dodatni punkt za uzimanje briseva rasterećuje prometni dio čepa, ali svi ti uzorci dođu u laboratorij koji ima nekakve kapacitete. Rano otkrivanje je najvažniji korak u sprečavanju širenja epidemije. Brojke su nam tako velike da ne možemo u 24 sata sve obaviti. Molimo građane da doprinesu situaciji, dok čekaju testiranje molimo da se odgovorno ponašaju”, dodala je.

Gužve za testiranje od ranog jutra

Kolone za testiranje na Zagrebačkom velesajmu stvaraju se od ranoga jutra. Testiranje počinje u 8 sati, no građani su ondje stigli mnogo ranije ne bi li se što prije testirali.

Osječko-baranjska županija: 112 osoba

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus kod 112 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, koji ističe da je epidemija i dalje izuzetno snažna te je nužno poštivanje propisanih mjera prevencije.

U tom razdoblju je u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano 411 uzoraka. Najviše novopozitivnih osoba je s područja Osijeka i prigradskih naselja, njih 50, i to u Osijeku  41, Tenji četiri, Višnjevcu dvije i po jedna iz Josipovca, Briješća i Sarvaša.

Slijede Čepin s 13 novopozitivnih osoba i područje Đakova s 13, područje Belišća sa devet, područje Valpova sa sedam i Strizivojna sa pet novooboljelih. Po dvije zaražene osobe su iz Bilja i Darde, a po jednu imaju Antunovac, Dalj, Donji Miholjac, Ernestinovo, Jagodnjak, Krčenik, Ladimirevci, Palača, Paljevina, Rakitovica i Šumarina.

Na liječenju u KBC-u Osijek su 94 osoba oboljelih od Covida-19, od kojih je 13 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u bolnici u Našicama. Samoizolacija je određena za 119 novih kontakata pozitivnih osoba, a pod tom mjerom je u županiji ukupno 3.380 osoba.
Policija je zaprimila tri dojave građana o kršenju mjere samoizolacije, a provjerom je utvrđeno da su dvije dojave točne i to u Osijeku i Donjem Miholjcu.  Prilikom 59 samoinicijativnih provjera utvrđeno je jedno kršenje u Osijeku, dok su ostali zatečeni na prijavljenoj adresi.
Stožer naglašava kako je epidemija i dalje izuzetno snažna na području županije te je nužno dosljedno provođenje i poštivanje propisanih mjera.

„U tom cilju ovlaštene osobe civilne zaštite, policije i državnog inspektorata trebaju pojačano provoditi nadzore i provjere. Uz preventivne i edukativne mjere, u slučaju kršenja mjera trebaju poduzimati i sankcije koje im omogućavaju važeći propisi i odluke“, priopćeno je.
Konstatirano je da se pozitivni nalazi kontinuirano pojavljuju u gotovo svim općinama i gradovima, pa nema većih pojedinačnih žarišta epidemije.
„Epidemiološka situacija u Domu za starije i nemoćne osobe sv. Antun u Šagu sada je pod kontrolom. Pozitivno je 12 korisnika, od kojih su dva u KBC-u, te četiri djelatnika, no oni su izolirani. U samoizolaciji je 11 korisnika i jedan djelatnik. Djelatnici koji trenutno rade koriste punu zaštitnu opremu, a u tijeku su daljnje epidemiološke obrade“, izvijestio je Stožer.

 

Brodsko-posavska županija: 56 novih slučajeva

U Brodsko-posavskoj županiji potvrđeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su u srijedu na konferenciji za novinare članovi županijskog Stožera civilne zaštite.

U toj je županiji u bolnicama u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški trenutačno 27 oboljelih od covida-19.

Na području županije pod mjerom samoizolacije je 455 osoba, što je 419 osoba manje. Veliko smanjenje broja osoba u samoizolaciji posljedica je skraćenja samoizolacije s 14 na 10 dana.

Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković rekao je kako škole u Brodsko-posavskoj županiji nastavljaju s redovitom nastavom, a prelaze na on-line nastavu samo u pojedinačnim slučajevima, kad se pojavi zaraza (škole, razredi).

Broj oboljelih povećao se i u slavonskobrodskoj bolnici, u kojoj je 25 djelatnika pozitivno, a 84 su u samoizolaciji. Ravnatelj bolnice Josip Samardžić najavio je u srijedu da će bolnica zbog toga te zbog otvaranja još jednog objekta za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus dodatno smanjiti pogon za 30 posto.

Kako bi se smanjio pritisak na bolnicu, od 2. studenoga svi vanjski pacijenti briseve za testiranje na koronavirus davat će u COVID ambulanti Doma zdravlja kod autobusnog kolodvora u Slavonskome Brodu.

“COVID ambulanta će raditi po novome radnom vremenu od sedam do 19 sati. Brisevi će se uzimati od 7,30 do 12,30 sati”, rekla je ravnateljica Doma zdravlja Slavonski Brod Lidija Grčić i pozvala građane da ne zovu zbog nalaza jer će, nakon što rezultati stignu iz Zagreba, pacijente zvati iz ambulante. Po njezinim riječima, trenutačno se na rezultate čeka i do 36 sati.

 

 

Požeško-slavonska županija: 14 novih slučajeva

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 132 slučaja zaraze koronavirusom, 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba, a ukupno je testirano 12.010 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađena su 143 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih, kao i svih suspektnih osoba.

Sisačko-moslavačka županija: 76 novih slučaja

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je sedamdeset i šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Riječ je o pedeset četiri osobe s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Novske, jednojosobis područja općineVelika Ludina, jednojosobis područja općine Dvor, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije je235 aktivnih slučajeva ove zarazne bolesti, javlja lokalni stožer.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 34 nova slučaja

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 34 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

23 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice, općine Nova Rača i općine Đulovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Daruvara i općina Rovišće, Kapela, Berek i Veliki Grđevac.

Među novooboljelim osobama dva su zdravstvena djelatnika.

Ličko-senjska županija: 34 nova slučaja

U Ličko-senjskoj županiji u protekla 24 sata još su 34 osobe oboljele od covida-19, tako da je do sada evidentirana 521 oboljela osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer Civilne zaštite.

Od novooboljelih 19 je iz Gospića, sedam iz Otočca, pet iz Senja, dvije su osobe iz Novalje i jedna iz Perušića.

U tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata.

Od 521 zaražene osobe njih 195 su još uvijek pozitivne na koronavirus, 307 je izliječenih i 19 preminulih.

U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 97 osoba, a pod mjerom samoizolacije je 530 osoba.

 

Primorsko-goranska županija: 179 novih slučaja

U Primorsko-goranskoj županiji 179 je novih slučajeva.

Istarska županija: 50 novih slučajeva

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 394 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 50 novozaraženih osoba s područja
županije. Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Republika Italija (3), Zagreb (3), Slavonija (2), Karlovac (1)). Za 27 osoba radi se o dolasku iz mjera
samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 10 osoba. Izliječeno je 10 osoba. Trenutno je 281 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Dubrovačko-neretvanska županija: 58 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je 217 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18 695 uzoraka.

U samoizolaciji je 421 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 89 slučajeva kršenja samoizolacije.

Splitsko-dalmatinska županija:  352 nova slučaja

Na području Splitsko-dalmatinske županije od 1294 obrađena uzorka njih 352 su pozitivna na koronavirus, a jedna je žena umrla, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split umrla žena stara je 79 godina, a uz brojne komorbiditete bila je pozitivna i na Covid infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih, 180 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1760 osoba je u samoizolaciji.

U KBC-u Split na bolničkom liječenju nalazi se 75 Covid pozitivnih osoba od kojih je sedam  na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

Zadarska županija: 30 novih slučajeva

Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima s ranije oboljelima te obiteljskim kontaktima, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 274 uzorka, a među novozaraženima devet ih je iz Zadra, sedam s otoka Vira, troje iz Biograda, po dvoje iz Posedarja i Privlake te po jedna osoba iz Bibinja, Jasenica, Starigrada, Sukošana, Sv. Filipa i Jakova, Vrsi i Zemunika Donjeg.

U samoizolaciji su 644 osobe, a aktivni nadzor istekao je za njih 8677. U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano 16 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima liječe se na Covid odjelu u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

Šibensko-kninska županija: 34 nova slučaja

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, od toga ih je 19 povezano s domom za starije i nemoćne, a dva korisnika doma su umrla, izvijestio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na koronavirus pozitivno je još 17 korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Drnišu, te po tri osobe s prebivalištem u Kninu i Pirovcu.

‘Nažalost, dvoje korisnika Cvjetnog doma oboljelih od covida-19 je preminulo. Trinaest osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od covida-19.

U posljednja 24 sata uzorkovana su 193 uzorka za testiranje na koronavirus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 328 osoba.

Krapinsko-zagorska županija: 97 novih slučajeva

U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirano je 97 novih osoba pozitivnih na koronavirus, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše je novozaraženih s područja Krapine, njih 20, a po osam je osoba s područja općina Marija Bistrica i Zlatar Bistrica. Po sedmero novozaraženih je u Pregradi i Gornjoj Stubici, a šest je osoba evidentirano na području općine Krapinske Toplice.

Pet je osoba evidentirano u općini Radoboj, a po četiri su s područja Zaboka, Desinića i Huma na Sutli. U gradi Oroslavju te u Petrovskom novozaražene su po tri osobe, po dvije u Donjoj Stubici, Đurmancu, Hrašćini, Konjščini, Bedekovčini, Stubičkim Toplicama i Velikom Trgovišću, a po jedna osoba u gradu Klanjcu te u općinama Budinšćina, Kraljevec na Sutli i Sveti Križ Začretje.

Pristiglo je i 69 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 544 uzoraka, priopćili su iz Stožera.

Ozdravile su još 134 osobe tako da ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 737. U samoizolaciji je 587 osoba.

Zagrebačka županija: 73 nova slučaja

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 73 novih osoba s koronavirusom, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite.

Najviše novooboljelih je u Gradu Zaprešiću – 13. Slijede Velika Gorica s devet zaraženih, Samobor s osam, Jastrebarsko sa sedam, Dugo Selo s pet, Sveti Ivan Zelina s četiri, Sveta Nedelja s tri, Vrbovec s dva te Ivanić-Grad s jednom zaraženom osobom.

Što se tiče općina, osam zaraženih je u Brckovljanima, troje u Bistri i Stupniku, dvoje u Brdovcu te po jedan u općinama Jakovlje, Marija Gorica, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar Ivanić.

Trenutno je aktivno 1635 slučajeva, a izliječeno je 56 osoba. Samoizolacija je propisana po jednom razredu osnovne škole s područja Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Velike Gorice i Rugvice.

Od početka epidemije evidentirano je 2500 osoba kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 839 osoba, a 26 osoba je preminulo.

Karlovačka županija: 43 nova slučaja

U Karlovačkoj županiji u protekla 24 zabilježeno je 43 novozaraženih i dva smrtna slučaja zbog covida-19, a na bolničkom su liječenju 52 osobe, 15 u bolnici u Ogulinu i 37 u bolnici u Karlovcu, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Zbog težine stanja na respiratoru su dvije i na kisiku visokog protoka još dvije osobe. Iz karlovačke bolnice je na kućno liječenje otpušteno devet pacijenata, a tri su primljena.

Oba smrtna slučaja dogodila su se u bolnici, umrle su dvije starije žene koje su uz covid-19 imale pridružene bolesti.

U samoizolaciji je 96 zdravstvenih i 23 nezdravstvena djelatnika u karlovačkoj bolnici, te 53 djelatnika ogulinske bolnice.

U Karlovačkoj županiji ukupno su 423 osobe u samoizolaciji, od toga 34 korisnika domova za starije i nemoćne.

Također, pozitivan je 21 srednjoškolac i 15 učenika osnovnih škola. U samoizolaciji je 13 srednjoškolskih razrednih odjela s 328 učenika i 14 razrednih odjela osnovnih škola sa 367 učenika.

U srednjim školama je pet zaraženih djelatnika, a u osnovnim školama njih 13.

U Karlovačkoj županiji od ožujka je oboljelo 1068 ljudi, a 15 je umrlih

Međimurska županija: 77 novih slučajeva

U Međimurskoj je županiji 77 je novozaraženih koronavirusom, a jedna je muška osoba preminula, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Umrli muškarac star je 91 godinu, a imao je brojne kronične bolesti te karcinom pluća.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirane su 303 osobe od čega je potvrđeno 77 novopozitivnih osoba. U proteklih 24 sata ozdravila je 41 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 899 osoba. Do sada su ukupno uzeta 12.362 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 37 pacijenata oboljelih od koronavirusa. U proteklih 24 sata preminula je jedna osoba, a na respiratoru se nalaze dvije osobe, navodi se u priopćenju.

Varaždinska županija: 136 novih slučajeva

U Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novozaraženih koronavirusom što je najviše u jednom danu od početka pandemije, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, a načelnik Stožera Robert Vugrin upozorio je kako virus postepeno paralizira bolnički sustav.

“Iz dana u dan povećava se broj osoba s težom kliničkom slikom. Znamo da za 10 posto oboljelih postoji potreba za hospitalizacijom, a kako u posljednjih tjedan dana imamo preko 600 novih slučajeva, za očekivati je da će se broj osoba na bolničkom liječenju ubrzo udvostručiti. Virus nam tako postepeno paralizira bolnički sustav“, naglasio je u priopćenju Vugrin.

Dodao je da je na odjelu infektologije Opće bolnice Varaždin već sada 57 osoba, a tamo je inicijalno 14 kreveta namijenjeno za bolničko liječenje. Na taj se način, kaže, svakim danom sve više uskraćuju potrebni resursi za druge pacijente.

Od 57 osoba na liječenju u Općoj bolnici Varaždin 53 su na kisiku, a tri na respiratoru. Na liječenju kod kuće nalaze se 552 osobe.

U varaždinskoj bolnici je i 55 pozitivnih djelatnika te 60 djelatnika u samoizolaciji.

Jedna je pozitivna osoba i u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu. Uzeti su brisevi bliskih kontakata, a određeni broj djelatnika i korisnika je izoliran, navodi se u priopćenju.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 609.

Na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, Nacionalni je donio odluku kojom se, među ostalim, od 27. listopada na području Varaždinske županije ograničava radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije ‘barovi’, koji smiju biti otvoreni najduže do 22 sata.

Čačić: Opasnost da eksplozivno širenje virusa uđe u tvornice

Varaždinski župan Radimir Čačić novu je odluku komentirao riječima da to „neće biti pretjerana žrtva u sljedećih 15 dana“ dodavši da postoji ozbiljna opasnost da „eksplozivno širenje virusa uđe u tvornice“.

„Tada dobivamo lockdown koji nije država propisala nego se de facto dešava. I u prvom valu pandemije naše tvornice, u Varaždinskoj županiji, su radile. Sada, u ovom drugom, bez odluke države događa se da tvrtke prestaju raditi jer požarno širenje virusa kojemu smo sad svjedoci ulazi u tvrtke“, izjavio je župan Čačić koji je predložio uvođenje policijskog sata.

Više se, kaže, ne može ići s reakcijom u nijansama. “Distancu i masku treba poštivati, ali mi moramo presjeći u nekom trenutku. Policijski sat ne možemo učiniti sami. To se mora na nacionalnoj razini definirati“, dodao je Čačić.

Komentiraj