U utorak počinje 22. izdanje Motovun Film Festivala

Sve je spremno za ovogodišnje 22. izdanje Motovun Film Festivala koji od utorka do 27. srpnja donosi stotinjak nezavisnih naslova iz cijelog svijeta uz atraktivan glazbeni i ostali popratni program, priopćeno je u ponedjeljak iz Motovun Film Festivala.

“Nakon mjeseci priprema, upalit će se projektori i počet će još jedna filmska čarolija na motovunskom brdu, a Motovun i ove godine želi dati vedriju alternativu današnjem nepravednom svijetu, pa su tako u programu filmovi zabrinuti za društvo u kojem se budi isključivost, kao i oni koji nude predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom”, navode organizatori.

Festival biti otvoren u utorak u 21 sat na motovunskom trgu odavanjem počasti nedavno umrlom redatelju i velikom prijatelju Motovuna Dušanu Makavejevu te projekcijom slovenskog filma godine “Nikad više luzerica”, egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart.

I drugi film na Trgu dolazi iz regije, makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske čija crna komedija “Bog postoji, njeno ime je Petrunija” na Brdo filmova dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.

U glavnom programu Motovuna nalaze se još dva pulska laureata i to apsolutni pobjednik festivala, domaći “Dnevnik Diane Budisavljević” u režiji Dane Budisavljević te srpski “Šavovi”  redatelja Miroslava Terzića s nagradom kritičara za manjinsku koprodukciju. Za Propeler Motovuna borit će se, pak, trinaest naslova, među njima i napeti ruski film “Tvornica” te švicarska nadrealna drama “Nevinost” , također na rasporedu prvog dana festivala. O najboljem odlučit će žiri kojeg čine hrvatska redateljica Hana Jušić, njezin srpski kolega Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michal Chaciński.

Na programu prvog dana je i dokumentarac “Tutti a casa – Vlast narodu” koji tematizira dolazak na vlast u Italiji populista iz Pokreta pet zvjezdica, a film će biti prikazan u sklopu programa “Populizam za početnike”, dok drugi popratni program, koji predstavlja mlade poljske autore, donosi “Posljednju obitelj”, jedan od najgledanijih poljskih filmova posljednjih godina.

Vrata motovunskih kina bit će otvorena već u utorak u 10 sati projekcijom filmova iz programa “Motovunski kratki” čiji će pobjednik ući u nominacije za Europsku filmsku nagradu. O najboljem filmu u ovogodišnjoj sjajnoj selekciji odlučit će žiri u kojem se nalaze predstavnici partnerskih festivala za Europsku filmsku nagradu.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna, posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program čija je zvijezda prvog dana popularni splitski reper Vojko V. U nastavku festivala nastupit će i Svemirko, Pankrti, Vlado Kreslin, Saša 21, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i.

Komentiraj