U Sloveniji sedam novih slučajeva koronavirusa s 371 testiranjem

 

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno samo 7 novih zaraza koronavirusom, ali uz samo 371 testiranje, što je uobičajeno u danima vikenda, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada.

Hospitalizirano je  19 pacineta koji se liječe od Covida-19, od njih je troje na intenzivnom liječenju.

Drugi dan za redom nakon duljeg vremena opet je zabilježen novi smrtni slučaj, pa je sada broj umrlih od posljedica koronavirusa porastao na 113.

Po dva nova slučaja zaraze zabilježena su u  Hrastniku i  Ljubljani, a ostali u općinama Ajdovščina, Šempeter – Vrtojba i  Renče – Vogrsko, prema podacima ministarstva zdravstva.

Prema ministarstvu nijedan novi slučaj ne odnosi se na populaciju iz domova za starije osobe niti na   zdravstvene djelatnike.

Nema novih potvrđenih zaraza u maloj općini Odranci na sjeveroistoku zemlje, gdje je jedno od većih žarišta i gdje je od petka potvrđeno 5 zaraza koje su se proširile u tamošnjem vrtiću, a zbog čega je u izolaciji više od sedamdeset osoba.

Prema trenutnim podacima,  broj potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji je povećan na 1953, od čega je 237 aktivnih slučajeva  zaraze.

Jedan od sedmorice kod kojih je zaraza potvrđena u zadnja 24 sata je stariji od 85 godina, jedan je u dobnoj skupini  65-74 godine, a jedan u skupini 55-64 godine.

Četvorica novooboljelih su mlađi: po dva u skupini 35 do 44 godine i isto toliko u skupini 45-54 godine.

Prema odluci slovenske vlade oni slovenski državljani koji se u zemlju vraćaju preko Hrvatske, a koji dolaze iz zemalja  “crvene”, visokorizične grupe za koronavirus, poput Srbije ili BiH,  ili se sumnja da su u njima bili, mogu se za dobivanje odredbe o obveznoj  karanteni prijavljivati  na svim slovensko-hrvatskim graničnim prijelazima, a odredbe o karanteni uručivat će im policija.

Komentiraj