Auto
Decoration icon

BMW

U SAD-u se stvara novi trend, raste potražnja za ručnim mjenjačima

Autor:

BMW

Udio novih automobila sa ‘šaltungom’ na američkom se tržištu u proteklih u proteklih 12 mjeseci gotovo udvostručio – s 0,9 na 1,7 posto

Prodaja vozila s ručnim mjenjačem doživjela u SAD-u ima uzlaznu putanju. Tijekom prvih osam mjeseci činili su 1,7 posto ukupne prodaje novih automobila, a prije samo godinu dana udio im je bio manji od jedan posto. Premda je to apsolutno još malo, trend je zanimljiv, objavila je agencija J. D. Power.

CarMax, najveći lanac rabljenih automobila u SAD-u, izvješćuje o sličnom porastu na tržištu rabljenih automobila. Nakon niskih 2,4 posto u 2020., prodaja automobila s ručnim upravljanjem porasla je na 2,8 posto u 2021. i 2,9 posto u 2022. Zanimljivo je da tradicionalno opravdanje kupnje ručnih automobila radi uštede više nije primarna motivacija.

Ivan Drury, direktor Insightsa na Edmunds.com, pripisuje ponovno oživljavanje čimbenicima poput nostalgije i želje za vozačkim iskustvom. Drury, koji posjeduje Mazdu MX-5 s ručnim mjenjačem, naglašava da učenje vožnje s ručnim mjenjačem poboljšava iskustvo vožnje, dajući ljudima osjećaj kontrole nad svojim vozilom.

Bez obzira na sve, automatski mjenjački i dalje su budućnost autoindustrije…

OZNAKE: BMW, ručni mjenjač

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.