U Houstonu ispraćaj Georgea Floyda koji je postao simbol borbe protiv rasizma

U Houstonu se u ovim trenucima održava pogreb Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca čija je smrt nakon brutalnog policijskog uhićenja prije dva tjedna digla Ameriku i velik dio svijeta na noge. Tisuće ljudi od jučer čekaju kako bi na trenutak zastali pokraj njegova lijesa, a na današnju privatnu ceremoniju Floydova je obitelj pozvala oko 500 uzvanika, prenosi Reuters.

S pogreba je još jednom upućen poziv na socijalne reforme i pravdu za sve Amerikance.

Floydov lijes izložen je u crkvi Fountain of Praise u Houstonu u ponedjeljak kako bi se od njega mogli oprostiti svi koji to žele prije današnjeg pogreba. Jedni su pognuli glavu, drugi su se prekrižili, a treći su podignuli stisnutu šaku pred Floydovim lijesom.

Floyd će biti pokopan na groblju Memorial Gardens u Houstonu, gdje je pokopana i njegova majka. Prije toga članovi obitelji, prijatelji, politički i vjerski čelnici odati će mu počast.

Prosvjedi i dalje traju protiv rasizma

Na ulicama američkih gradova građani i dalje prosvjeduju protiv rasizma. Amerikanci traže reformu policije, a demonstracije sve više prerastaju u pokret za fundametalne promjene u sustavu, kojima bi se osigurala pravda za crnačku populaciju.

 

 

 

Komentiraj