U napadu bombaša samoubojice u petak na predizbornom skupu na jugozapadu Pakistana poginulo je 85 osoba, rekli su dužnosnici, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država.

Obnašatelj dužnosti ministra zdravstva u Balučistanu Faiz Kakar agenciji Reuters je rekao da je uz 85 ubijenih ranjeno više od 150 osoba.

Dužnosnik policije ranije je rekao da je na skupu u gradu Mastung u pakistanskoj pokrajini Balučistan bilo više od tisuću ljudi.

U napadu u petak ubijeno je najviše ljudi u posljednjih godinu dana u Pakistanu, a to je bio treći napad ovoga tjedna povezan s izborima.

Za napad je odgovorna Islamska država, po novinskoj agenciji te skupine AMAQ koja nije navela pojedinosti ili dokaze za tu tvrdnju.

U pokrajini djeluju islamisti povezani s talibanima, al Kaidom i Islamskom državom.

Balučistan graniči s Iranom i Afganistanom a na njegovom području djeluju i pobunjeni etnički Baludžiji koji se bore protive središnjih vlasti.

Među ubijenima u petak bio je kandidat za pokrajinsku vladu Siraj Raisani centrističke Balučistanske Awami (narodne) stranke čiji je brat bio čelnik pokrajine od 2008. do 2013. godine.

Policija je ranije izvijestila da je napad bio usmjeren na Raisanijev konvoj ali je kasnije povukla tu izjavu.

Ranije u petak su u eksploziji bombe u Bannuu na sjeveru Pakistana ubijene četiri osobe u konvoju vozila kandidata Akrama Khana Durranija, saveznika stranke smijenjenog premijera Nawaza Sharifa.

Sharifa je prošle godine vrhovni sud smijenio s premijerskog položaja a prije tjedan dana u odsutnosti osudio na deset godina zbog korupcije.

Upravo u petak pri povratku u Lahore iz Abu Dabija Sharif je uhićen u zračnoj luci, zajedno s njegovom kćerkom Maryam Nawaz te odveden u pritvor.

Komentiraj