Osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića u njegovu je uredu, u Ulici Stjepana Radića u središtu Osijeka, u jutarnjim satima 23. ožujka s tri hica iz vatrenog oružja ubio njegov bivši klijent Viktor Tolj, po svemu sudeći kamatar i ozbiljni kriminalac koji nije smio biti na slobodi. Tolj je Vidakovića ubio dovezavši se rent-a-carom do njegova odvjetničkog ureda.

[quote_box_center]

  • Osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića u njegovu je uredu, u Ulici Stjepana Radića u središtu Osijeka, u jutarnjim satima 23. ožujka s tri hica iz vatrenog oružja ubio njegov bivši klijent Viktor Tolj
  • Po svemu sudeći riječ je o kamataru i ozbiljnom kriminalcu koji nije smio biti na slobodi

[/quote_box_center]

Nakon ubojstva presudio je i sebi. Tolja je Vidaković branio u slučaju otmice odvjetnika Vjenceslava Arambašića i suca Radenka Radosavljevića iz ožujka 2007., a u tom je postupku Tolj osuđen na samo tri godine zatvora. Kao olakotna okolnost tada mu je uvažena činjenica da je 90-postotni ratni vojni invalid i da ima PTSP. Za Arambašićevo oslobađanje Tolj je tada tražio otkupninu od 18.5oo eura. Po svemu sudeći, upravo ta uviđavnost hrvatskog pravosuđa spram problematičnog kriminalca samo zato što je branitelj i boluje od PTSP-a prouzročila je tragediju u Osijeku.

Viktor Tolj u Osijeku je poznat kao vlasnik mjenjačnica Vito i restorana na kolodvoru, a neslužbeno doznajemo da je i pravi vlasnik prostora u kojem se nalazi Vidakovićev ured, u kojem se zločin dogodio. Zadnjih je godina živio u Zagrebu, naoko vrlo povučeno i mirno, a spominje se i da se bavio kamatarenjem. Pozadina odnosa Vidakovića i Tolja tek bi se trebala posve rasvijetliti. Vidaković je bio jedan od najuglednijih osječkih odvjetnika, a široj javnosti poznat je po ulozi suca u RTL-ovoj emisiji “Sudnica”. Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta bio je Vidakovićev vježbenik i tvrdi da je Vidaković svoj posao obavljao vrlo profesionalno i časno te da je svakom klijentu pristupao jednako odgovorno.

“Njegov mi je rad bio jako dobro poznat. Tvrdim da je u kaznenom pravu bio jedan od najboljih u Hrvatskoj”, rekao je Palić, odbacivši mogućnost da je ubijen zbog profesionalnog propusta.

Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš u priopćenju povodom ubojstva Vidakovića rekao je da “počinjeni zločin nije samo zločin prema kolegi Vlatku Vidakoviću, prema njegovoj obitelji i kolegama, nego i prema odvjetništvu u cjelini”.

Te izjave neće vratiti izgubljene živote, a slični bi se incidenti mogli i ponavljati ako pravosuđe ozbiljnije ne promijeni pristup kaznenoj politici.

Komentiraj