U zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh prošle je subote praizvedena predstava “Made in Hrvatska”, novi autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, redateljsko-dramaturškog dvojca koji se u tom teatru predstavio prvi put. Ova satira o kulturno-političkoj stvarnosti u kojoj je podobnost često važnija od kompetencija, u kojoj se sposobnosti procjenjuju po pripadnosti stranačkim listama, a poslovi dijele po principu vraćanja starih dugova, pokušava detektirati što sve stoji iza onoga što nam se servira kao prvorazredna hrvatska kultura.

[quote_box_center]

  • U zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh praizvedena je predstava “Made in Hrvatska” autorica Anice Kovač i Jelene Kovačić

[/quote_box_center]

Događaj otvaranja novog multimedijalnog MuMu Centra, smještenog u središtu Zagreba i sufinanciranog iz europskih fondova, na scenu donosi niz karaktera. U restoranima ili uredima, u zahodima ili pak na Sljemenu susreće se kulturna, politička i crkvena elita koja donosi odluke o tome što pripada kulturi, a što ne.

Za redatelja otvaranja velebnog centra izabran je Mirko Perinić, redateljska zvijezda 90-ih, miljenik dijaspore sumnjive prošlosti čije vrijeme ponovno dolazi. Namjera da se otvaranje pretvori u nacionalni spektakl iz dana u dan se urušava Mirkovom uznapredovalom hipohondrijom, ali i njegovom očiglednom nesposobnošću.

No u cijeli projekt uloženo je jako puno novca, u njemu sudjeluju zvijezde, a tu je i predstavnik europskog monitoringa koji o svemu mora napisati podrobni izvještaj, iako se sve polako pretvara u spektakularnu katastrofu koju zidine velebnog centra ne mogu izdržati.

U predstavi igraju Elizabeta Kukić, Borko Perić, Nina Erak-Svrtan, Vilim Matula, Linda Begonja, Anita Matić Delić, Mario Mirković, Željko Königsknecht, Mirela Videk, Hrvoje Kečkeš i Mia Begović.

Komentiraj