U Ljubljani novi prosvjedi protiv mjera i covid propusnica

Više tisuća demonstranata opet je u srijedu popodne u Ljubljani prosvjedovalo protiv protuepidemijskih mjera vlade Janeza Janše, posebno obveznih covid propusnica, a neki su tražili i vladinu ostavku.

Neprijavljen prosvjed još traje u večernjim satima, uz povećanu prisutnost policije, ali za sada bez izgreda i intervencije policije koja je kordonom spriječila odlazak prosvjednika pred zgradu parlamenta, te identificirala nekoliko osoba među prosvjednicima, a najmanje jednog i privela.
Oporba je u srijedu u parlamentarni postupak uložila interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, predloživši njegovu smjenu zbog, kako kažu, pretjerane uporabe represivnih mjera prema demonstrantima u zadnjih nekoliko prosvjednih okupljanja.
Hojs ima povjerenje premijera Janeza Janše koji je lani odbio njegovu ostavku nakon jedne medijsko-političke afere. Opozicija je za interpelaciju prikupila 43 potpisa zastupnika, skoro polovicu od ukupnog broja članova Državnog zbora u kojemu je 90 zastupnika.

Komentiraj