U Georgiji Trump opet odbija priznati poraz, Biden obećao ‘novi dan’

Novoizabrani predsjednik Joe Biden i uskoro bivši predsjednik Donald Trump održali su u ponedjeljak skupove u Georgiji kako bi potaknuli pristaše da u utorak izađu na drugi krug izbora za dva mandata u američkom Senatu koji će odrediti odnos snaga u Washingtonu.

U utrci u Georgiji natječu se sadašnji senatori – republikanci Kelly Loeffler i David Perdue, protiv demokratskih izazivača Raphaela Warnocka i Jona Ossoffa.

Biden želi da oba demokrata pobijede, tako da njegova stranka kontrolira oba doma Kongresa kada on preuzme dužnost 20. siječnja.

Trumpov tim želi da pobijede republikanci kako bi njegova stranka, uz kontrolu Senata, mogla blokirati ili usporiti Bidenov zakonodavni program i otežati imenovanja dužnosnika u njegovoj administraciji.

Trump, republikanac koji je u studenom izgubio predsjedničke izbore od svog demokratskog kolege, ‘potrošio’ je svoj nastup na skupu u Daltonu, republikanskom uporištu na sjeverozapadu Georgije, da sugerira da će pokušati zadržati vlast.

“Neće preuzeti Bijelu kuću. Borit ćemo se pakleno”, rekao je Trump okupljenima koji su skandirali “Borba za Trumpa!”

Biden je kritizirao odlazeću administraciju zbog njezina rješavanja pandemije i obećao novi početak za zemlju pod demokratskom kontrolom. U SAD-u je više od 350. 000 ljudi umrlo od koronavirusa koji se brzo širi u većini država.

“Nova je godina, a sutra može biti novi dan za Atlantu, za Georgiju i za Ameriku”, rekao je Biden.

Istaknuo je da je Trumpova administracija “užasno počela” polaganim uvođenjem cjepiva protiv covida-19. “Predsjednik provodi više vremena kukajući i prigovarajući nego poduzimajući nešto povodom problema”, rekao je.

Demokratski kandidati, ako budu izabrani, osigurali bi Amerikancima da dobiju poticaje od 2.000 dolara dok se gospodarstvo bori za vrijeme pandemije koronavirusa, rekao je Biden.

Odlazeći predsjednik također je provodio pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea, koji će u srijedu u Kongresu primiti rezultate državnog izbornog kolegija, da poduzme korake u njegovu korist.

Biden je pobijedio Trumpa sa 306 prema 232 u elektorskim glasovima i izborima na kojima je glasalo više od 7 milijuna glasača.

“Nadam se da će Mike Pence to učiniti za nas”, rekao je Trump, govoreći o potpredsjedniku kao sjajnoj osobi. “Ako ne, neće mi se tako sviđati”, rekao je Trump.

Iako dugo vremena republikanska država, Georgia je u studenom iznenadila naciju odabirom Bidena, podržavši demokratskog predsjedničkog kandidata prvi put u gotovo tri desetljeća.

To je potaknulo nade liberala za Warnocka i Ossoffa, iako ih još čeka teška bitka u još uvijek duboko konzervativnoj državi. Već je glasalo oko 3 milijuna ljudi.

Ako ih osvoje demokrati, time će preuzeti kontrolu nad Senatom jer će s 50 mjesta prema 50 republikanskih buduća potpredsjednica Kamala Harris imati glas prevage.

To bi Bidenu olakšalo donošenje daljnjih mjera u pandemiji koronavirusa i rješavanje klimatskih promjena, jer demokrati također kontroliraju Zastupnički dom.

Nijedan od kandidata u Senatu nije osvojio većinu na izborima 3. studenoga, što je potaknulo drugi krug izbora.

Komentiraj