U Crnoj Gori potvrđen delta soj koronavirusa

Crnogorski epidemiolozi priopćili su u utorak da je laboratorijski utvrđeno prisustvo delta varijante koronavirusa u Crnoj Gori.

Time su potvrđene sumnje tamošnjih zdravstvenih vlasti da je je nova varijanta virusa prisutna, nakon što je broj inficiranih naglo porastao početkom kolovoza.

“Nakon prošlotjednog posjeta stručnog tima Instituta “Robert Koch” iz Berlina, kada je provedena obuka osoblja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore za provođenje sekvenciranja genoma, preliminarno je utvrđeno postojanje delta varijante koronavirusa. Sumnja je potvrđena po pristizanju rezultata iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, kojem su poslani uzorci iz Crne Gore”, priopćile su crnogorske zdravstvene vlasti

Podsjetili su da su očekivali detekciju i prisustvo delta (B.1.617.2) soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori već duže vrijeme i da su upozoravali javnost na mogućnost njegovog prisustva.

“Razlika u odnosu na prethodne varijante korona virusa jest u tome što se delta varijanta mnogo lakše prenosi pa samim tim izaziva infekciju kod većeg broja ljudi”, priopćili su crnogorski epidemiolozi podsjećajući da se delta prvi put pojavila u Indiji u listopadu 2020. godine, a da je u lipnju 2021. godine u Velikoj Britaniji 90 posto oboljelih bilo zaraženo ovom varijantom.

Kada je riječ o državama regije, crnogorski epidemiolozi podsjećaju da je delta u Republici Hrvatskoj je registrirana 28. lipnja, dan kasnije u Sjevernoj Makedoniji, a u Bosni i Hercegovini i u Srbiji 1. srpnja ove godine.

Crna Gora posljednjih dana bilježi u prosjeku oko 350 inficiranih dnevno, od kojih je većina iz iz gradova s crnogorske obale gdje trenutno boravi blizu 150 tisuća turista. U toj zemlji od koronavirusa trenutno boluje oko 4 i pol tisuće osoba.

Crna Gora uoči turističke sezone restriktivnim je mjerama smanjila broj oboljelih na ispod 500 te je otvorila svoje granice za ulazak turista bez ikakvih uvjeta.

Blizu 36 posto punoljetne populacije te zemlje do sada je potpuno imunizirano.

Komentiraj