U četvrtak počinje prvi filmski festival – Zagreb Fantastic Film Festival

Nakon što su dva velika filmska festivala Zagrebdox i Animafest odgođeni zbog pandemije koronavirusa, Fantastic Zagreb Film Festival, koji se otvara u četvrtak, postaje prvi ovogodišnji filmski festival koji će se, usprkos svemu, održati onako kako smo i navikli. Odluka je to Stjepana Hundića, osnivača i direktora festivala koji će se ove godine održati po deseti puta, i koji nam je rekao kako ni u jednom trenutku nije želio preseliti festival na internet i tako prikazivati festivalske filmove. Jednostavno, ne vjeruje da bi na taj način filmovi bili gledani niti da bi publika bila spremna platiti makar deset kuna za gledanje filmova preko interneta.

Bez obzira na pravila (jedan i pol metar udaljenosti između gledatelja) koja će se morati poštivati na Ljetnoj pozornici Tuškanac te u kinu Tuškanac  gdje će se filmovi prikazivati tijekom 11 dana, bez obzira na manjak sponzorskih novaca, Hundić kaže kako festival nije smanjen u svom obimu. Žanrovski, to je festival koji objedinjuje znanstveno-fantastične, horor i mystery filmove, a Hundić kaže kako će prikazati sve filmove koje je i namjeravao. Jedini film koji je želio, a nije mogao dobiti, je „Synchronic“ s Jamiem Dornanom (50 nijansi sive).

No, zato će festival u četvrtak otvoriti horor „Morska groznica“ (Sea Fever), dok Hundić ističe i dvije europske premijere, a to su ruski „Sputnik“ koji koketira s filmom „Alien – Osmi putnik“ Ridleya Scotta te australski horor „Relikt“ (Relic).  Vjerojatno najatraktivniji naslov je „Boja iz svemira“ (Color Out of Space) s Nicolasom Cageom koji je prikazan na nekoliko velikih svjetskih festivala poput onih u Torontu i Londonu.

Fantastic Zagreb Film Festival je uvijek imao zanimljiv odabir filmova u svojoj retro sekciji pa će tako ove godine u povodu 25. godišnjice prikazati klasik Davida Finchera „Sedam“ s Bradom Pittom, dok će se projekcijom obilježiti i 30. rođendan filma „Totalni opoziv“ sa Arnoldom Schwarzeneggerom. Među ostalim filmovima iz retro sekcije svakako se izdvaja „Kabinet dr. Kaligarija“ snimljen prije 100 godina, a u Zagrebu će se premijerno prikazati digitalizirana verzija, dok će festival zatvoriti kultni film  koji slavi 45. rođendan, a to je „The Rocky Horror Picture Show“.

Ljetna pozornica Tuškanac inače može primiti 550 gledatelja ali će uslijed epidemioloških mjera taj broj biti prepolovljen te će moći primiti oko 275 gledatelja. S obzirom da je u prethodnim izdanjima festival bio daleko posjećeniji, ove godine će se svi zainteresirani trebati požuriti s kupnjom kako bi pogledali neke od ovih izvrsnih filmova.

Komentiraj