U belgijskim čokoladama pronađena salmonela. Pošiljka je trebala stići u Hrvatsku

Autor:

Tetiana Bykovets on Unsplash

Državni inspektorat u subotu je izvijestio da je belgijskom proizvođaču Barry Callebaut Belgium N.V. vraćena pošiljka čokolade u kojoj je utvrđena salmonela, a bila je upućena jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj.

“Državni inspektorat kao nacionalna kontakt točka za Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje – Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) putem EU-RASFF sustava zaprimio je hitnu RASFF obavijest da je proizvođač Barry Callebaut Belgium N.V. u sklopu svoje samokontrole utvrdio prisutnost Salmonella spp. u dvije vrste čokolade, a što se kao uzrok potencijalne kontaminacije smatra lecitin soje. Zbog navedenog proizvođač je obustavio kompletnu proizvodnju i zatražio od svojih klijenata da blokiraju distribuciju čokoladnih proizvoda proizvedenih 25. lipnja 2022. godine i kasnije”, objavuli su.

U toj je obavijesti zaprimljena i informacija da je predmetni proizvod distribuiran kao sirovina jednom poslovnom subjektu u Hrvatskoj. Slijedom toga, dodaju, sanitarna inspekcija Državnog inspektorata žurno je obavila inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je sporna pošiljka proizvoda vraćena proizvođaču.

“Inspekcijsko postupanje sanitarne inspekcije Državnog inspektorata je i dalje u tijeku zbog utvrđivanja eventualne prisutnosti proizvoda kod drugih subjekata u poslovanju s hranom na teritoriju Republike Hrvatske, a o čemu će javnost biti pravovremeno informirana”, izvijestio je Državni indpektorat na svojim stranicama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.