Tvrtka koja je za DORH radila na vještačenju protiv Todorića od privremene uprave Agrokora naplatila 116 milijuna kuna

Nacional otkriva kako je DORH za vještačenje protiv Ivice Todorića angažirao misterioznog Ismeta Kamala, čovjeka koji mu nije dostavio ni propisnu biografiju i koji je najveći dio vještačenja prepustio kolegama iz Zagreba iako su oni istovremeno okretali silne milijune u Agrokoru

Nacional je došao u posjed dokumenata koji otkrivaju nove razmjere skandala u DORH-u zbog načina na koji je bila pripremana optužnica protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića. Ti dokumenti sada pokazuju zašto je DORH prošloga tjedna bio prisiljen sam povući optužnicu protiv Todorića, istoga dana kad su uhitili jednu od tužiteljica u slučaju Agrokor, i otvaraju ključno pitanje: tko je, zašto i na čiji poticaj kao financijskog vještaka odlučio angažirati izvjesnog Ismeta Kamala i tvrtku KPMG Poljska.

Riječ je o dokumentima koji otkrivaju koliko je za financijsko vještačenje Agrokora, koje je DORH naručio i platio tvrtki KPMG Poljska, KPMG Poljska platio KPMG-ovu uredu u Hrvatskoj i koliko je taj isti zagrebački ured, koji je de facto odradio glavninu vještačenja za DORH, istovremeno naplatio od privremene uprave Agrokora za koju je gotovo cijelo vrijeme radio, još od vremena Ante Ramljaka.

Ivica Todorić cijelo vrijeme proziva premijera Andreja Plenkovića, bivšu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić i bivšeg povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka da su mu na prevaru oteli koncern. FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Tvrtka KPMG Croatia d.o.o. na ta je pitanja bila dužna sama odgovoriti u okviru procesa za potvrđivanje optužnice protiv Ivice Todorića na Županijskom sudu u Zagrebu i žalbe koju je tijekom tog procesa podnio Ivica Todorić. Županijski sud u Zagrebu je 28. listopada ove godine zatražio od KPMG-a Croatia d.o.o. da mu dostavi podatke o iznosu koji mu je za vještačenje u predmetu Agrokor platila tvrtka KPMG Poljska, ali i podatke o poslovnoj suradnji s koncernom Agrokor.

Tijekom postupka već je bilo utvrđeno da je najveći broj sati u tom vještačenju odradila upravo tvrtka KPMG Croatia d.o.o., a ne tvrtka KPMG Poljska koju je DORH angažirao i za to platio čak 1.155.375,00 eura ili oko 8,6 milijuna kuna.

KPMG Croatia d.o.o. dostavio je Županijskom sudu u Zagrebu 12. studenoga sljedeći odgovor, koji je u posjedu Nacionala:

KPMG Poljska, koji je angažiran od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu radi izrade izvještaja neovisnog stručnjaka u predmetu K-DO-161/17, društvu KPMG Croatia d.o.o. za rad na navedenom projektu isplatio je iznos od EUR 726.479.”

 

DORH JE KPMGu Poljska platio 8,6 milijuna kuna za rad na vještačenju protiv Todorića, a oni su od toga čak 5,44 milijuna kuna proslijedili hrvatskom uredu KPMG-a koji je odradio i najveći broj sati

 

Kad se taj iznos iz eura pretvori u kune, dobiva se cifra od oko 5,44 milijuna kuna. To znači da je od ukupnog računa koji je iznosio 8,6 milijuna kuna, hrvatski ured KPMG-a dobio čak 5,44 milijuna kuna ili oko dvije trećine ukupnog iznosa. Unatoč tome, u komunikaciji s DORH-om, to jest nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, odbio je otkriti imena hrvatskih vještaka koji su radili na izvješću, pozivajući se na klauzule ugovora između DORH-a i KPMG-a Poljska. No ono što slijedi u dopisu KPMG-a Croatia d.o.o. Županijskom sudu u Zagrebu, još je gore. Iako sami navode da je trebala biti riječ o izradi “izvještaja neovisnog stručnjaka”, dokumenti koje su sami prezentirali pokazuju da se može itekako propitivati je li hrvatski ured KPMG-a mogao biti neovisan ako je istovremeno od privremene uprave Agrokora primio iznos od čak 116 milijuna kuna i ako je već ranije dugi niz godina radio za “stari” Agrokor i Ivicu Todorića.

KPMG Croatia d.o.o. dostavio je Županijskom sudu u Zagrebu podatke o ostvarenoj poslovnoj suradnji s društvom Agrokor d.d., i to za tri razdoblja. Prvo je od 2000. do 2009., drugo od 2010. do postavljanja izvanredne uprave, a treće od postavljanja privremene uprave do 31. prosinca 2019. godine. Te su podatke dostavili u tri odvojena priloga.

DORH je vještačenje protiv Ivice Todorića, na kojem počiva cijela optužnica, KPMG-u Poljska platio čak 8,6 milijuna kuna, a nakon što je Nacional otkrio da su vještaci bili u sukobu interesa, povukli su optužnicu, možda i kako bi izbjegli da u javnost dospije još spornih detalja. FOTO: Robert Anic/PIXSELL

U prvom prilogu navodi se koliko je – prema njihovim internim izvješćima koja su uspjeli sačuvati, jer za taj period više nisu bili dužni čuvati poslovnu dokumentaciju – KPMG Croatia fakturirao Agrokoru. Dostavili su podatak da su za jedan račun iz 2007. i dva računa iz 2008. naplatili Agrokoru, koji je tada bio u vlasništvu Ivice Todorića, 589 tisuća kuna.

U Prilogu II. specificirani su računi za period od 2011. do 2016., kada je na čelu Agrokora također bio Ivica Todorić, u ukupnom iznosu 4,3 milijuna kuna. Računi se uglavnom odnose na usluge poreznog savjetovanja, a osim KPMG-a Croatia taj su posao za Todorića, kako stoji na fakturama, obavljali i drugi uredi KPMG-a. Pojedinačni računi iznosili su od nekih 120 tisuća kuna pa sve do 741 tisuću kuna.

Ono što u tim prilozima, kao i u popratnom dopisu, nije navedeno, a što su Nacionalu potvrdili izvori bliski bivšoj upravi Agrokora, u velikom dijelu tog perioda na čelu KPMG-a Croatia bio je upravo Ismet Kamal. Drugim riječima, Ismet Kamal, čovjek kojeg je DORH angažirao za rad na glavnom financijskom vještačenju koje je trebalo biti podloga za optužnicu protiv Todorića, sam je prethodno obavljao usluge poreznog savjetovanja za Todorića pa je već samim time bio u sukobu interesa.

Očitovanje KMPG-a Croattia Županijskom sudu u Zagrebu iz kojeg se vidi koliki su iznos dobili od KPMG-a Poljska, a koliki od Agrokora. FOTO: Nacional

No tu skandal ne završava. Najdramatičniji dio izvješća nalazi se u Prilogu III. U tom su prilogu na čak sedam stranica specificirani svi računi koje je KPMG Croatia d.o.o. izdao privremenoj upravi Agrokora u periodu od 13. lipnja 2017. do 18. travnja 2019. godine. Riječ je o čak 107 računa čiji ukupni zbroj iznosi vrtoglavih 116 milijuna kuna.

Iz specifikacije tih računa može se vidjeti da je KPMG Croatia d.o.o. Privremenoj upravi Agrokora pružao usluge pomoći u procesu usklađivanja tražbina vjerovnika, usluge poreznog savjetovanja, ali i da su djelatnici KPMG-a Croatia pružali “usluge privremene ispomoći” Agrokoru. No KPMG Croatia izravno je radio i na dokumentu za provedbu nagodbe, od izrade početnog dokumenta i “kompilacije dokumenata Hodograma nagodbe” pa sve do naplate “naknade za uspješnost temeljem završetka nagodbe”. Pojedinačni računi kreću se u iznosima od nekoliko desetaka tisuća kuna do nekoliko milijuna kuna.

Primjerice, račun broj 1236/17 od 6. srpnja 2017. izdan je za “pomoć u procesu usklađivanja potraživanja vjerovnika. 177 dana – čovjek za razdoblje od 1. lipnja 2017. do 30. lipnja 2017.” – i to na iznos od 1.832.395,16 kuna.

“Usluge privremene ispomoći zaposlenika KPMG Croatia d.o.o. Agrokoru d.d. za period 11. 12. do 8. 12. 2017.” iznosile su 268.752,26 kuna, a takve su usluge obračunavane redovito i za različite druge periode.

Na jednom je računu navedeno i ime djelatnika austrijskog KPMG-a koji je, očito, pomagao privremenoj upravi Agrokora. Riječ je o računu broj 0699/18 od 16. veljače 2018. na kojem stoji “mjesečna naknada za financijske i porezne savjetodavne usluge za period od 1. do 15. veljače 2018. godine, sati Markusa Tischelmayra (KPMG Austrija)”, a naveden je iznos od 596.664,88 kuna.

Zanimljivo kako je KPMG ovdje mogao navesti ime konkretnog djelatnika kojeg je angažirao, dok je DORH-u odbio dati imena vještaka koji su radili na njihovu financijskom vještačenju.

Dio izvješća na ukupno sedam stranica u kojem su specificirani svi računi koje je tvrtka KPMG Croatia d.o.o. u periodu od 2017. do 2019. ispostavila privremenoj upravi Agrokora, za koju je radila čak i istovremeno kad ju je KPMG Poljska angažirala za rad na financijskom vještačenju za DORH radi podizanja optužnice protiv Ivice Todorića. FOTO: Nacional

“Izrada početnog dokumenta za provedbu nagodbe” trajala je, očito, više mjeseci jer je KPMG tu uslugu Privremenoj upravi Agrokora obračunao za siječanj (942.220,41 kn), veljaču (1.090.177,68 kn) i ožujak 2018. godine (1.130.056,52 kn).

Prvog lipnja 2018. KPMG Croatia d.o.o. fakturirao je 4.676.734,31 kuna za sljedeću uslugu: “Kompilacija dokumenata Hodograma nagodbe, pomoć pri izradi pro forma početne bilance nove grupe, podrška pri pripremi za operativnu implementaciju Nagodbe (prijenos imovine) Ukupna naknada – troškovi ostalih KPMG ureda – Projekt Aisle”.

Prvih “50 posto naknade za uspješnost temeljem završetka nagodbe” KPMG Croatia d.o.o. fakturirao je 18. rujna 2018. u iznosu 7.776.003,25 kuna, a drugih 50 posto 6. studenoga 2018. godine na iznos 7.780.769,68 kuna, što znači da su ukupno samo na konto te naknade za uspješnost završetka nagodbe zaradili oko 15,5 milijuna kuna, a sveukupno u manje od dvije godine (od lipnja 2017. do travnja 2019.) čak 116 milijuna kuna.

Istovremeno, iz korespondencije DORH-a odnosno Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i KPMG-a Poljska može se rekonstruirati da je KPMG Poljska na izvještaju za DORH, u kojem je najveći dio posla odradila tvrtka KPMG Croatia d.o.o., počeo raditi još u prosincu 2017. godine. Što znači da je tvrtka KPMG Croatia i doslovno istovremeno radila na izvješćima za DORH i za privremenu upravu Agrokora.

 

Prvih ’50 posto naknade za uspješnost temeljem završetka nagodbe’ KPMG Croatia d.o.o. fakturirao je Agrokoru 18. 09. 2018. u iznosu 7.776.003,25 kuna, a drugih 50 posto 6. 11. na 7.780.769,68 kuna

 

No na zahtjev DORH-a od 9. rujna 2019. da Ismet Kamal i KPMG Poljska dostave imena i stručne kvalifikacije članova tima koji su radili na izvještaju te navedu u kojem su društvu KPMG-a bili zaposleni, Ismet Kamal je odgovorio:

“Priprema i izdavanje izvještaja definirani su u ugovorom potpisanim dana 18. prosinca 2017. godine (Ugovor) između ŽDO-a i KPMG Advisory Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp.k. (KPMG Poljska). Standardna tržišna praksa je da se identitet članova tima ne otkriva. Ovo je posebice bitno s obzirom na osjetljivost i publicitet povezan s navedenim predmetom, a uzimajući u obzir moguću daljnju distribuciju osobnih informacija vezanih uz zaposlenike KPMG-a izvan ŽDO-a. Također, smatramo da takve objave ne bi pružile dodatne informacije, s obzirom na to da sam, kao stručnjak, pregledao i preuzeo njihov rad te iznio vlastita mišljenja. S obzirom na navedeno, također vam ljubazno skrećemo pozornost na sekciju 8 Ugovora, u kojoj smo se dogovorili da će ŽDO uložiti sve razumne napore da zadrži povjerljivim identitete zaposlenika KPMG-a koji su uključeni u pripremu izvještaja.”

Drugim riječima, Ismet Kamal poziva se na posebne dogovore s DORH-om. No iz njegova očitovanja isto tako proizlazi da su unutar DORH-a već u tom periodu počeli imati izvjesne sumnje u pogledu tog angažmana, jer su od Ismeta Kamala tražili i da nadopuni svoj životopis, što je on, zapravo, izbjegao učiniti, tražeći od DORH-a pružanje “dodatnih informacija o smjeru u kojem bi životopis trebao biti nadopunjen”.

Nije zato čudno što je prošlotjedno uhićenje Mirele Alerić Puklin, jedne od triju tužiteljica koje su radile na slučaju Agrokor, odvjetnik Anto Nobilo, koji u tom predmetu brani bivšu članicu Uprave Agrokora Pirušku Canjugu, nazvao predstavom koja je trebala poslužiti za skretanje pažnje s činjenice da je DORH zbog vlastitih propusta morao povući optužnicu protiv Ivice Todorića.

Sve to ponovno otvara ključno pitanje: tko je unutar DORH-a i po čijoj sugestiji odlučio vještačenje protiv Ivice Todorića povjeriti upravo Ismetu Kamalu i KPMG-u unatoč potencijalnom sukobu interesa.

 

Ismet Kamal, kojeg je DORH angažirao za rad na financijskom vještačenju koje je trebalo biti podloga za optužnicu protiv Todorića, sam je prethodno za Todorića obavljao usluge poreznog savjetovanja

 

Osobe bliske Ivici Todoriću nedavno su za Nacional ovako opisale kako vide pozadinu cijele priče: “Ljudi koji su krenuli protiv Todorića, krenuli su u dva smjera. Prvi je bio da mu otmu tvrtku, a drugi da njega proglase kriminalcem. Mislili su da će mu lako nešto prišiti i da sigurno ima raznu skrivenu imovinu po dalekim otocima i slično. Međutim, on to nije imao pa su morali tražiti navodne nezakonitosti u poslovanju Agrokora, što su im odradili vještaci iz KPMG-a Hrvatska koje je angažirao DORH. Čelni čovjek KPMG-a Poljska Ismet Kamal ranije je bio direktor KPMG-a Hrvatska i surađivao je s Todorićem, radio je i za njega neka izvješća, čime je već u startu bio u sukobu interesa. Ispod njega bila je Ivana Matovina. Kad je Kamal otišao u Poljsku, Matovina je osnovala svoju revizorsku kuću Antares revizija, a kako je navodno u prijateljskim odnosima sa županijskom državnom odvjetnicom Sani Ljubičić, ona je, prema našim saznanjima, u početku pomagala pripremiti slučaj Agrokor. Njezina je revizorska kuća radila jedno financijsko izvješće, to jest mišljenje o vrijednosti udjela, na temelju čega je pokrenuta istraga. Dakle, Ivana Matovina je pomagala Županijskom državnom odvjetništvu da uopće uđe u tu financijsku temu, dobra je s Ismetom Kamalom i radila je s njim, da bi je potom Martina Dalić angažirala u Podravki nakon što je postala predsjednica Uprave. A iza cijelog financijskog vještačenja Agrokora koje je DORH naručio od KPMG-a Poljska, stoji Ismet Kamal koji je angažirao ljude iz KPMG-a Zagreb.”

O tome kako su, po njegovim saznanjima, vještaci angažirani, Todorić je govorio u intervjuu za N1 televiziju 20. listopada, kada je ponovno optužio premijera Plenkovića i grupu Borg da su mu organizirano oteli tvrtku te da je, s jedne strane, krenuo napad na Agrokor pod izlikom da ga treba spasiti, a s druge napad na njega kao vlasnika da je počinio kriminalne radnje. Kako bi to potkrijepili, smatra Todorić, angažirali su pouzdane vještake.

“Kad se radilo o Ivici Todoriću, počeli su govoriti da sam ja radio kriminal i tu su angažirali KPMG. I sad je taj KPMG došao – taj Goran Horvat, Ante Ramljak, Martina Dalić i kompanija – i očito su kreirali kako taj cijeli posao odraditi. Prvo je trebalo napraviti dokumentaciju i naći krivičnu prijavu s kojom bi proces protiv mene počeo. I, pazite sad, ne taj KPMG, nego oni angažiraju gospođu Matovinu iz Jastrebarskog, jednu revizorsku kuću, da ona napravi dokumentaciju na bazi koje je protiv mene podignuta optužnica. Ona je i prije radila u KPMG-u, danas radi kod gospođe Dalić u Podravki. S druge strane, kad su to dobili, KPMG je pripremio određenu dokumentaciju i njezinu dokumentaciju, no kako su iz osobnog interesa radili za Agrokor, 20 milijuna eura su u dvije godine dobili od Agrokora, nevjerojatno. Razmišljali su tko sada njihovu dokumentaciju vještači i onda su opet našli svojeg kolegu u Poljskoj i onda tobože njemu dali da on vještači. Vještačio je dokumentaciju koju je radio KPMG i opet ta njegova kolegica iz Jastrebarskog”, izjavio je Todorić.

 

Izvori bliski Todoriću tvrde da je Ivana Matovina, koja je prije radila s Kamalom i potom osnovala svoju revizorsku kuću, pomagala ŽDO-u da uđe u temu Agrokora, a da ju je poslije Martina Dalić angažirala u Podravki

 

Ime Gorana Horvata, jednog od glavnih aktera koje Todorić spominje u kontekstu napada na sebe, nalazi se i na dopisu koji je Ana Kolar iz KPMG-a Hrvatska 16. veljače 2018. godine poslala Anti Ramljaku. Naime, ispod oznake reference navodi se i podatak o kontakt-osobi te je na tom mjestu navedeno upravo ime Gorana Horvata, kao i njegov (fiksni) broj telefona.

Izgleda da je otprilike u vrijeme kad je tvrtka KPMG Hrvatska počela raditi za privremenu upravu Agrokora, Goran Horvat napredovao u karijeri. Naime, na stranicama KPMG-a objavljena je vijest od 20. listopada 2017. u kojoj se navodi:

“Goran Horvat, Partner zadužen za Odjel financijskog i poslovnog savjetovanja, od 1. listopada 2017. godine postaje novi Senior Partner i predsjednik Uprave KPMG-a za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Tu poziciju preuzima od gospodina Daniela Radića koji će, uz poziciju Partnera za Usluge financijskog savjetovanja u KPMG– u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, preuzeti i ulogu lidera financijskih savjetodavnih usluga za regiju srednje i istočne Europe.”

Todorić je izravno prozvao Horvata, ali i Ismeta Kamala:“Nek’ se usudi taj Ismet Kamal doći kod nas i pred sudom reći kako je došao u kontakt s hrvatskim tužiteljstvom, kako je dobio dokumentaciju, koji su ljudi radili… Nevjerojatno. Jedna grupa ljudi se organizirala da bi odradila posao…”

Drugim riječima, Todorić je izrazio sumnju – što je Nacionalu potvrdio i Todoriću blizak izvor – da je Državno odvjetništvo zapravo unaprijed dobilo “preporuku” koga treba angažirati te da stoga treba propitati i način na koji je DORH proveo postupak naručivanja vještačenja.


Ismet Kamal, koji je DORH-u dostavio manjkavu biografiju, bio je 25 godina na čelu hrvatskog KPMG-a, a onda je umjesto najavljenog odlaska u mirovinu preuzeo KPMG Poljska

O Ismetu Kamalu nema gotovo nikakvih javno dostupnih informacija, čak i osobe koje su uključene u slučaj Agrokor o njemu jako malo znaju, a vrlo rijetki znaju uopće kako on izgleda. Oni koji su ga vidjeli opisuju ga kao nižu osobu punijeg stasa. Prije sedam godina, u rujnu 2014., Poslovni dnevnik objavio je tek da na poziciju novog Senior Partnera i poziciju predsjednika Uprave KPMG-a za Hrvatsku i BiH dolazi Daniel Radić, dugogodišnji partner u KPMG-u zadužen za Odjel financijskog i poslovnog savjetovanja, te kako tu poziciju preuzima od Ismeta Kamala koji je “nakon gotovo 25 godina uspješnog vođenja poslovanja KPMG-a u Hrvatskoj i BiH, najavio odlazak u mirovinu”. No umjesto u mirovinu, Kamal je, izgleda, otišao za vodećeg čovjeka KPMG-a Poljska. Puno više podataka o sebi Kamal, po svemu sudeći, nije dostavio ni DORH-u, s obzirom na to da su ga tražili da nadopuni životopis. Samo je pitanje zašto su u startu posao dali čovjeku o kojem su tako malo znali. Kamalova fotografija ne može se naći ni pretraživanjem sadržaja na Googleu, a dostupna je tek njegova izjava iz 2008., prilikom proslave 15 godina poslovanja KPMG-a u Hrvatskoj, objavljena na stranicama te tvrtke. Ta je proslava bila organizirana u prizemlju poslovne zgrade Eurotower, gdje su na 16. i 17. katu još tada bili smješteni uredi KPMG-a Croatia d.o.o. Kako je navedeno, na proslavu je došlo oko 400 uzvanika, uglavnom predsjednika i članova uprava vodećih hrvatskih tvrtki, što znači da je Ismet Kamal bio izuzetno cijenjen i dobro poznat vodećim hrvatskim menadžerima.

Tom prilikom Kamal je izjavio: “KPMG je osnovao ovlaštenu revizorsku tvrtku u Hrvatskoj 5. lipnja 1993. godine, pa smo stoga ove godine odlučili proslaviti petnaestogodišnjicu djelovanja tvrtke KPMG Croatia d.o.o. za reviziju. U stvari, KPMG je započeo s djelovanjem u Hrvatskoj još 1991. godine kada je londonski ured preuzeo reviziju banaka u Zagrebu i Splitu. Osobno sam došao u Hrvatsku početkom 1992. godine, kada smo dovršili svoju prvu reviziju financijskih izvješća za 1991. godinu za Zagrebačku banku, koja je naš najstariji klijent.” Iz koje je točno zemlje došao u Hrvatsku, nije javno poznato, kao ni drugi podaci o Ismetu Kamalu koji je odjednom postao najveća enigma slučaja Agrokor. Todorić ga je označio kao ključnog pomagača u zavjeri kreiranoj iz Banskih dvora da mu se otme kompanija i preda ruskim investitorima.


Ugovor koji je pripremio Boris Šavorić pokazuje da je Plenković htio Agrokor predati na upravljanje javnom bilježniku Stjepanu Šaškoru, suprugu državne tužiteljice

Nakon što je uhićena Mirela Alerić Puklin, jedna od triju tužiteljica koje su radile na optužnici protiv Ivice Todorića, Todorić je medijima poslao e-mail u kojem je podsjetio na svoje ranije objave na Facebooku koje se odnose na jednu drugu tužiteljicu u njegovu predmetu, Željku Šaškor. Konkretno, Todorić je podsjetio na činjenicu da je Vlada upravo supruga tužiteljice Željke Šaškor bila odredila za čovjeka kojem je trebalo dati na upravljanje cijeli Agrokor.

Riječ je o javnom bilježniku Stjepanu Šaškoru.

Prijedlog ugovora kojim je Agrokor trebao biti predan na upravljanje Šaškoru poslao je odvjetnik Boris Šavorić, jedan od glavnih protagonista grupe Borg, ostalim članovima skupine 21. ožujka 2017. godine, dakle, prije donošenja lex Agrokor. Prema tom ugovoru Ivica Todorić je svoju tvrtku na najmanje godinu dana, bez ikakve naknade i prava, trebao prebaciti na upravljanje javnom bilježniku Stjepanu Šaškoru. Kao potpisnici tog ugovora bili su navedeni Ivica Todorić, premijer Andrej Plenković, javni bilježnik Stjepan Šaškor, ali i predstavnici ruskih banaka Sber i VTB. Todorić je taj ugovor objavio u jednoj od svojih prezentacija. Osim toga, iz e-mailova koje je Martina Dalić slala članovima grupe Borg, a koje je Todorić također već objavio, proizlazi da je ona još 15. ožujka 2017. Borisu Šavoriću napisala kako se čeka da Plenković kaže tko će biti novi vlasnik Agrokora.

U međuvremenu je Todorić više puta putem svog profila na Facebooku upozorio na to da je supruga javnog bilježnika Stjepana Šaškora, kojem je po tom spornom ugovoru trebalo predati upravljanje Agrokorom, Željka Šaškor, jedna od zamjenica glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek u DORH-u, te to smatra jednim od ključnih dokaza da je cijela priča s optužnicom protiv njega montirana kako bi mu se lakše mogla oteti kompanija.

Ugovor o prijenosu prava na upravljanje Stjepanu Šaškoru trebali su potpisati i Todorić, Plenković i predstavnici Sberbanka i VTB banke. FOTO: Nacional

Željka Šaškor pojavljuje se, pak, i u jednom drugom predmetu povezanom s Todorićem, stečajnom postupku nad njegovom tvrtkom Agrokor projekti. To izvori bliski Todoriću smatraju, u najmanju ruku, neobičnom podudarnošću koja ukazuje na puno dublju isprepletenost i šire razmjere “zavjere” oko Agrokora.

Todorić je još ranije izjavio da je Plenković “neprijateljski oteo privatno vlasništvo Agrokora Hrvatima i dao ga Rusima”, kao i da postoci koje su ostvarili strani i domaći investitori u novom Agrokoru nisu odgovarajući, s obzirom na to da su ukupni dugovi stranim investitorima iznosili 13,5 milijardi kuna, a domaćim 14 milijardi, da bi stranima na kraju pripalo 64 posto vlasničkog udjela, dok je domaćima ostalo svega 12,7 posto.

Komentiraj