TUŠKAN ‘Ako Vlada ne plati štrajk, na kraju će ih koštati puno više’

Glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan u  RTL Direktu je poručila kako su od utorka sve škole u štrajku do ispunjenja jednog, ultimativnog zahtjeva – povećanja koeficijenta za 6,11 posto.

“Ne vjerujem da će štrajk dovesti do raspada školske godine, nadam se da će se naći razuma i riješiti situacija za koju je odgovorna isključivo Vlada. Nevjerojatno mi je, nikad u životu nisam toliko gledala televiziju kao proteklih dana, ali jedino od tamo saznajem detalje. Nema dijaloga, sve ide preko medija i to je – katastrofa”, smatra Tuškan, koja je potvrdila da su prosvjetni sindikati dobili od Vlade poziv za sastanak u četvrtak, ali i da je uz poziv stigla još manja ponuda.

“Premijer je rekao da uključimo racio i razmislimo o ponudi, a dobili smo još manju ponudu. Ne znam kako na taj način misle riješiti problem. Nije cjenkanje to što tražimo, tražimo opravdano, možemo se dogovarati oko dinamike, načina. Vladino ponašanje omalovažava svakog zaposlenika i to je prevršilo svaku mjeru. Nećemo odustati”, kazala je, dodavši da su sindikati spremni razgovarati o načinu i dinamici, ali i kako neće odustati od povećanja koeficijenata složenosti poslova.

Nevjerojatno joj je, kako kaže, da i sama ministrica obrazovanja smatra kako su koeficijenti nepravedni.

“Oni cijelo vrijeme pričaju da su nepravedni, a mi tražimo da se to izjednači. Povećanjem osnovice svake godine ta će razika biti sve veća. U Strategiji razvoja obrazovanja, znanosti i tehnologije imate mjeru koja kaže da visina plaće učitelja mora biti usklađena s prosječenom plaćom visokoobrazovnog sektora. Vlada se na to obvezala, nisu došli Marsovci. Zaslužuje se više, obećalo se više”, izjavila je Tuškan, istaknuvši da nijedan učenik , neovisno o tome koliko god štrajk trajao, neće biti zakinut “za ono što im pripada”.

Tuškan je kazala i kako ne vidi raspad štrajka jer je “jedinstvo sve veće”.

“Nevjerojatno mi je da oni stavljaju datum 15. 11. da je odjednom nezakonit. Po čemu to? A ako ne plate štrajk, na kraju će ih sve koštati više nego dvostruko. Ako ne plate štrajk, morat će platiti nadoknade, prekovremene, subote… Sve to će ih koštati puno više”, poručila je.

 

Komentiraj