Turski investitor uskoro preuzima 54% kutinske Petrokemije

Poslovno-političkoj trakavici oko preuzimanja većinskog udjela Petrokemije nazire se kraj i čini se da će u idućih nekoliko dana doći do transakcije 54 posto udjela između Ine i PPD-a s jedne strane i turskog investitora Yildirim Grupe s druge strane, piše Jutarnji.

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je nakon sjednice Vlade rekao kako očekuje konačan dogovor u narednim danima, da je on blizu, i kako vjeruje da će se transakcija uspješno realizirati. A sve to dolazi nakon što su turski investitori, kako je rekao, u petak navečer konačno poslali plan ulaganja, što je od njih tražilo Ministarstvo gospodarstva kako bi dalo svoj “blagoslov” prijenosu ugovora o dokapitalizaciji države s tvrtkom u vlasništvu Ine i PPD-a, na novog sponzora iz Turske.

Višemjesečni pregovori

Posao vrijedan više od 50 milijuna eura tako je na korak do finalizacije, no Turci, kako je poznato, žele zapravo preuzeti kompletan udio u Petrokemiji, čemu se država ne opire, ali je pitanje po kojoj cijeni.

Trenutno nismo dobili ništa službeno. Čekamo odgovor hrvatske Vlade, poručuje Orcun Gokalp, financijski direktor Yildirim Grupe.

Iz PPD-a su, kažu, zadovoljni ovakvim ishodom pregovora koji traju već nekoliko mjeseci, nakon što je ugovor s Turcima potpisan još u studenom prošle godine. “I mi vjerujemo da će se transakcija uspješno realizirati, da će se otkloniti svi nesporazumi, ako ih je i bilo, da je turski investitor iznimno jasan prema hrvatskoj javnosti tijekom cijelog postupka i da su rekli što su sve spremni preuzeti. Dolazak jednog takvog snažnog investitora važan je za Petrokemiju, sve njene radnike, cijeli taj kraj, važan je za našu poljoprivredu i ukupno gospodarstvo. Zadovoljni smo što ćemo s Vladom realizirati i taj korak”, poručuje Sabina Škrtić, članica Uprave ENNA-e i PPD-a.

Tumačenja ugovora

Ishodom su zadovoljni i sindikati, koji su prijetili prosvjedima ako se proizvodnja u Petrokemiji uskoro ne nastavi, a već godinu dana jedina domaća tvornica mineralnog gnojiva ne radi punim kapacitetom. “Najtužnije je što svega ovoga ne bi bilo bez pritiska sindikata. Ako je ministar to rekao, onda to pozdravljamo. Pozdravljamo svako rješenje koje znači početak proizvodnje i zadržavanje zaposlenosti”, kaže sindikalac Željko Klaus. Dodaje da nastavljaju sa svojim aktivnostima oko pripremanja prosvjeda, no ako se u međuvremenu nađe rješenje, od toga će odustati.

“Znamo da su svi počeli raditi na rješenju tek kada smo mi počeli raditi pripreme za prosvjed. I to je bio znak da će se nešto na kraju i riješiti. Ali dok to ne bude konkretno, nastavljamo s prosvjednim aktivnostima – poručuje Klaus.

Pregovori o Petrokemiji,  zapeli su zbog različitog tumačenja ugovora i aneksa. Država je tražila plan ulaganja i modernizaciju kako bi se mogla tražiti nova okolišna dozvola, a investitor tvrdio da je spreman preuzeti sve obveze.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner