Turska je u ponedjeljak nakon šest godina obnovila diplomatske veze s Izraelom i izrazila žaljanje Rusiji zbog rušenja ruskog borbenog zrakoplova, pokušavajući obnoviti prekinuta savezništva i umanjiti osjećaj izolacije na globalnoj sceni.

Veze između Turske i Izraela prekinute su 2010. kad su izraelske mornaričke postrojbe izvršile pretres nad turskom humanitarnom flotom koja je bila na putu prema Pojasu Gaze. Tada je ubijeno deset državljana Turske.

Turski premijer Binali Yildirim u Ankari je najavio da će dvije zemlje imenovati veleposlanike što je prije moguće. Predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu istaknuo je da će dogovori o obnovi diplomatskih odnosa imati “golemi učinak” na izraelsko gospodarstvo.

Kremlj je u međuvremenu objavio da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ispričao ruskom kolegi Vladimiru Putinu zbog ruskog vojnog zrakoplova kojeg je srušilo tursko zrakoplovstvo u studenom 2015., otvarajući put ukidanju ruskih gospodarskih sankcija.

Erdoganov glasnogovornik potvrio je da je Erdogan poslao pismo Putinu, ali nije izrjekom spomenuo ispriku, što su turski dužnosnici dugo isključivali kao opciju. Ibrahim Kalin je rekao da je Ergogan izrazio žaljenje i tražio ispriku od obitelji poginulog ruskog pilota.

Ti potezi dolaze u vrijeme kada turska vlada pokušava presložiti svoju vanjsku politiku. Odnosi Ankare nisu narušeni samo s Izraelom i Rusijom, nego posljednjih mejseci i sa SAD-om te EU-om.

U Siriji se ostvaruje najgora turska noćna mora: neprijatelj Bašar al-Asad ostao je uz pomoć Moskve na vlasti, a kurdski militanti koji se bore protiv Islamske države profitirali su od američke potpore i ojačali pozicije u graničnom području između Sirije i Turske.

Nekoliko dana nakon što je prošlog mejseca preuzeo dužnost, turski premijer Yildirim rekao je da Turska mora “povećati broj prijatelja i smanjiti broj neprijatelja”, neizravno priznajući da je politike njegova prethodnika dovela do međunarodne izolacije te članice NATO-a.

“Čini mi se da Turska mijenja prioritete svoje vanjske politike”, rekla je Brenda Shaffer sa sveučilišta Georgetown u Washingtonu.

“U oba slučaja realpolitika je prevladala ideologiju. U odnosima između Turske i Izraela nikada nije bilo bilateralnih sporova, upravo suprotvno, postojali su samo interesi. Isti je slučaj i s Rusijom”, pojasnila je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u ponedjeljak dogovor o pomirbi s Turskom nakon susreta s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem.

“Svijet je u previranju. Bliski istok je u previranju. Moj cilj kao premijera jest stvoriti točke stabilnosti u ovoj promjenjivoj i burnoj regiji”, rekao je Netanyahu na konferenciji za novinare.

“Mi smo dvije velike sile u regiji i raskol između nas nije doprinio nijednom od naših zajedničkih interesa”, dodao je.

Kerry je pozdravio dogovor rekavši: “Mi smo zadovoljni, željeli smo da se ovo dogodi”.

Dogovorom sklopljenim u Rimu Izrael pristaje na Turske zahtjeve da isplate odštetu ozlijeđenima i obiteljima stradalih od 20 milijuna američkih dolara, rekli su izraelski dužnosnici.

Turskoj će biti dopušteno dostaviti humanitarnu pomoć u Gazu, te investirati u infrastrukturne projekte poput obnove stambenih zgrada i bolnica.

Yildirim je isto tako rekao da će turski brod sa deset tisuća tona humanitarne pomoći za Gazu u petak krenuti prema izraelskoj luci Ashdod.

Dogovor s Rusijom mogao bi ublažiti diplomatske napetosti oko rata u Siriji, gdje Rusija podupire predsjednika Al-Asada, a Tuska pobunjenike koji ga žele svrgnuti.

Dvadeset četvtog studenoga 2015. je tursko zrakoplovstvo srušilo ruski bombarder Su-24 blizu sirijske granice. Piloti su se uspjeli katapultirati, ali jedan je ubijen dok su drugog od pobunjenika spasile sirijske snage.

Turska tvrdi da je zrakoplov ušao u njezin zračni prostor i da ga je na to upozorila 10 puta u 5 minuta, dok Moskva tvrdi da je Su-24 nadlijetao sirijski teritorij i da nije upozoren prije nego je srušen.

Neimenovani turski dužnosnik rekao je u ponedjeljak da će se osumnjičenom za ubojstvo pilota suditi. Alparslan Celik, koji se borio u sastavu turskemnske brigade koju podupire Ankara, uhićen je u ožujku u turskom gradu Izmiru, a sud je u ponedjeljak ocijenio kako protiv njega ima dovoljno dokaza.

Komentiraj