Turizam u Istri već osjeća negativne posljedice koronavirusa

Prema nedavnoj anketi Hrvatske gospodarske komore hrvatske tvrtke već osjećaju posljedice koronavirusa, a najveći udar može se primijetiti u turizmu.

Rezultati ankete tako  ukazuju da čak dvije trećine hrvatskih tvrtki osjeća negativne posljedice situacije s koronavirusom u svom poslovanju, a više od polovini njih, čak 53 posto, pao je promet. Najviše su pogođene putničke agencije, firme koje se bave pružanjem smještaja, pripremom i posluživanjem hrane te logistika, a zasad male i srednje tvrtke osjećaju veći negativan utjecaj nego velike kompanije.

Ako se situacija ne popravi u skorije vrijeme, dalekosežnije posljedice bi mogao imati turizam u Istri koji svake godine računa na veliki broj talijanskih gostiju. Neki ugostitelji i hotelijeri već su potvrdili otkazivanja.

“Iako su platili, mnogi ne dolaze. Buking je stao. Ako se stanje ne smiri, mogli bi brzo izgubiti i do 40 posto prometa. Grupni dolasci se ne prodaju, a iako su platili, mnogi ne dolaze na putovanje zbog straha. Sve pratimo s velikim oprezom i nadamo se da će se situacija smiriti. Već sada je pitanje što će biti u travnju i svibnju, a ako panika ne prestane, mi gubimo grupe u tim mjesecima, a onda je pitanje što će biti dalje. Ako izvučemo proljeće, onda bi se mogli spasiti i sezonu ćemo nekako izvući, ali ako se ovakvo stanje produži, bit će teško”, rekao je Oliver Jurić, suvlasnik turističke agencije za Glas Istre.

Komentiraj