FaH

TRUMPOVA UREDBA: State Department čestitao pa izbrisao čestitku iranskom redatelju

Istaknutom iranskom redatelju, dobitniku Oscara, koji je zabranu putovanja Donalda Trumpa okarakterizirao kao “nečovječnu” američki State Department čestitao je na Oscaru a zatim izbrisao čestitku, javljaju mediji.

Na službenom Twitter računu State Departmenta na perzijskom jeziku @USAdarFarsi objavljena je čestitka  iranskome narodu i Asgharu Farhadiju, ravnatelju filma “Forushande” (Trgovac), nakon što je film nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku u nedjelju, prema poruci koja kružila Twitterom.

Farhadi je bojkotirao svečanu dodjelu Oscara u znak prosvjeda protiv Trumpove siječanjske izvršne uredbe da se privremeno zabranjuje ulazak u Sjedinjene Države Irancima i građanima šest drugih zemalja s većinski muslimanskim stanovništvom i objavio izjavu u kojoj kritizira tu uredbu.

Zabranu su blokirali savezni sudovi, iako administracija radi prema novoj uredbi.

Glasnogovornica State Departmenta objasnila je : “Poruka s čestitkom postavljena je na Twiteru. Kasnije smo je izbrisali kako bismo uklonili svako pogrešno razumijevanje u pogledu toga da američka vlada podržava komentare izrečene u govoru prilikom primanja nagrade”, rekla je.

Farhadi je izabrao dvoje Amerikanaca iranskoga podrijetla da ga predstavljaju na dodjeli, a u njegovu govoru koji je pročitan tom prigodom Farhadi je zabranu putovanja nazvao “nečovječnom”.

Drugi dužnosnik State Departmenta rekao je da je odluka da se izbriše poruka na Twitteru donesena unutar samog tog ministarstva.

Komentiraj