epa

Trump želi ukinuti povlašteni trgovinski status Indiji i Turskoj

Prema uputama predsjednika Donalda Trumpa, američka administracija najavila je mogućnost ukidanja povlaštenog trgovinskog statusa Indiji i Turskoj, čime je izazvala kritike Ankare, dok Indija ne pridodaje veliki značaj toj odluci.

SAD želi okončati povlaštene trgovinske sporazume s Turskom i Indijom jer više “ne udovoljavaju kriterijima” programa  Generaliziranog sustava preferencija (GSP).

“Na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa, američki trgovinski predstavnik je objavio da SAD namjerava ukinuti povlašteni trgovinski status Indiji i Turskoj, zemljama u razvoju koje se koriste programom GSP”, priopćio je Ured američkog trgovinskog predstavnika.

Prema programu GSP-a, “određeni proizvodi” mogu ući u SAD bez poreza ukoliko države ispunjavaju kriterije među kojima je “osiguravanje SAD-u pravednog i razumnog pristupa tržištu”.

Indija je, međutim, “uvela brojne trgovinske prepreke koje stvaraju ozbiljne negativne učinke na trgovinu Sjedinjenih Država”, dodaje se u priopćenju.

Za Tursku ovaj američki ured smatra kako je, nakon što je postala korisnik GSP-a 1975. pokazala “višu razinu gospodarskog razvoja“ što znači kako može “diplomirati” iz ovog programa.

Turski ministar trgovine Ruhsar Pekcan je na Twitteru objavio da je odluka Washingtona u opreci s proklamiranim ciljem povećanja trgovinske razmjene između dvije zemlje na 75 milijardi dolara.

Ured američkog trgovinskog predstavnika je još u kolovozu razmatrao pravo Turske na korištenje GSP-a, navodeći odluku Ankare o uvođenju dodatnih poreza na američke proizvode u vrijednosti 1,78 milijardi dolara, kao odgovor na američke namete na čelik i aluminiji.

Što se Indije tiče, ministar trgovine Anup Wadhawan je ocijenio da “izlazak iz GSP-a neće imati značajniji utjecaj na indijski izvoz u SAD”.

Nakon što se obavijesti Kongres, najavljene promjene ne mogu stupiti na snagu najmanje 60 narednih dana. Trump je cijeli postupak pokrenuo u ponedjeljak slanjem pisama predsjedniku Zastupničkog doma i predsjedniku Senata.

Komentiraj