Trump se nada miru na korejskom poluotoku

EPA/KOREA SUMMIT PRESS

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da će se uskoro susresti sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom radi denuklearizacije korejskog poluotoka i dodao kako se nada danu kada će Sjeverna i Južna Koreja živjeti u miru.

Govoreći američkim sportašima koji su sudjelovali na zimskoj Olimpijadi u Južnoj Koreji, Trump je komentirao susret sjevernokorejskog i južnokorejskog čelnika, izrazivši nadu da obje strane “jednoga dana mogu živjeti u skladu, napretku i miru”.

“Izgleda da je to moguće”, istaknuo je. “Kada sam ja počeo, ljudi su komentali kako je to nemoguće. Govorili su da postoje dvije alternative: ili ih pustimo da imaju što imaju ili krenimo u rat. A sada imamo puno bolju alternativu za koju nitko nije ni mislio da je moguća”, dodao je.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae In usuglasili su se na povijesnom sastanku na vrhu u petak da će stremiti ostvarenju niza povijesnih ciljeva, uključujući denuklearizaciju korejskog poluotoka i službeni završetak rata.

Sastanak dvojice korejskih predsjednika uvertira je u još neočekivaniji susret – Kima i Trumpa. Izgledi da taj sastanak bude uspješan rastu s uspjehom današnjeg susreta.

Komentiraj