EPA/ETIENNE LAURENT

TRUMP "SAD nije platio Sjevernoj Koreji za Warmbiera"

Američki predsjednik Donald Trump u petak je rekao da SAD ništa nije platio Sjevernoj Koreji dok je tražio da oslobodi zatočenog američkog studenta Otta Warmbiera, dan nakon objave izvješća po kojemu je Trump navodno odobrio 2 milijuna dolara za račun koji je za držanje studenta u zatočeništvu ispostavio Pjongjang.
“Nikakav novac nije isplaćen Sjevernoj Koreji za Otta Warmbiera, ni 2 milijuna dolara ni bilo što”, napisao je u tvitu Trump.
The Washington Post u četvrtak je objavio da je Trump odobrio isplatu 2 milijuna za račun koji je isporučila Sjeverna Koreja za slučaj studenta, koji je umro šest dana nakon što je vraćen u SAD, nakon 17 mjeseci u sjevernokorejskom zatvoru.
Ministarstvo financija primilo je račun od Sjeverne Koreje  koji je ostao neplaćen 2017., objavio je Post. Nije poznato je li administracija račun kasnije platila.
Warmbier, student sveučilišta u Virginiji, posjetio je Sjevernu Koreju kao turist, a završio je u zatvoru u siječnju 2016. Osuđen je na 15 godina teškog rada za navodni pokušaj krađe natpisa s propagandnim sloganom iz hotela, navode sjevernokorejski državni mediji.
Patolog iz Ohija rekao je da je Warmbier umro od nedostatka kisika i krvi u mozgu. Sjeverna Koreja, koja odbacuje tvrdnje da je studenta mučila, kaže da su uzrok botulizam i tablete za spavanje.
U prosincu prošle godine američki sud naredio je da Sjeverna Koreja mora platiti 501 milijun dolara odštete za mučenje i mladićevu smrt.

Komentiraj