Trump predviđa nerede ako ne dobije stranačku nominaciju

FaH

Favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata u SAD-u Donald Trump u srijedu je rekao da bi moglo doći do nereda ako on ne bude izabran za kandidata republikanaca da se suprotstavi demokratskom kandidatu u utrci za Bijelu kuću.

“Mislim da ćete imati nerede, ja predstavljam ogroman broj .. milijune ljudi”, rekao je Trump CNN-u nakon što je u utorak odnio pobjedu na Floridi, u Illinoisu i Sjevernoj Karolini, što ga je dodatno približilo brojci od 1237 delegata koliko mu je potrebno za nominaciju. Ali jedan poraz – u ključnoj državi Ohio – ostavio je vrata otvorenima i onima u stranci koji pokušavaju zaustaviti Trumpa u njegovoj namjeri da postane republikanski kandidat.

Trump bi zbog toga mogao ostati bez apsolutne većine što bi omogućilo stranci da predloži drugo ime na konvenciji u srpnju u Clevelandu. Po procjeni CNN-a, Trump sada ima 640 od potrebnih 1237 delegata. Cruz je na 405, a Kasich ih ima 138.

Iako je u velikoj prednosti Trumpa je moguće dostići jer na birališta treba izaći još nekoliko država, poput Arizone ili New Jerseyja, koje pobjedniku dodjeljuju sve svoje delegate. To znači da bi Trump na konvenciji mogao imati protukandidata pa bi u tom slučaju ishod bio do kraja neizvjestan.

Komentiraj