TRUMP (POTUS): Perverzna diktatura Sjverne Koreje ne može ucjenjivati svijet

epa

Sjeverna Koreja, perverzna diktatura prema riječima predsjednika Donalda Trumpa, ne može ucjenjivati svijet, upozorio je američki predsjednik u govoru u srijedu nakon 12-dnevne azijske turneje.

Trump je također obećao izvršiti maksimalni pritisak na Pyongyang i rekao da će Kina vršiti gospodarski pritisak na Sjevernu Koreju, zemlju koju kineski predsjednik Xi Jinping smatra “velikom prijetnjom”.

“Kada sam govorio u Nacionalnoj skupštini Koreje rekao sam istinu o sjevernokorejskom režimu i jasno dodao da neću dozvoliti da ta perverzna diktatura svijet drži kao taoca njihove nuklearne ucjene”, kazao je.

Trump je osudio strateško strpljenje ranijih administracija te rekao da se SAD neće suglasiti s tzv. zamrzavanje-za-zamrzavanje dogovorom s Pyongyangom prema kojem bi Sjeverna Koreja zamrznula svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ustupke.

“Vrijeme istječe i sve su opcije na stolu”, rekao je.

Trump je pozvao prošli tjedan u govoru pred južnokorejskim parlamentom “okrutnu diktaturu” Sjeverne Koreje da nikada ne podcjenjuje Ameriku, te da je nikada ne dovodi u iskušenje.

Za režim u Pyongyangu kazao je da se transformirao u “sektu” i da se bavi “eksperimentima u laboratoriju povijesti”, te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti no ipak pružio i ruku sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu.

Tijekom polsatnog govora u Bijeloj kući u srijedu Trump je spomenuo brojne etape azijske turneje, najduljeg putovanja po Aziji nekog američkog predsjednika od 1991. i podsjetio i na svoja prethodna putovanja u inozemstvo nakon što je stupio na funkciju u siječnju.

“Danas želim informirati Amerikance o uspjehu tog putovanja i naporima koje smo uložili za promicanje sigurnosti Amerikanca i njihovu dobrobit ove godine”, rekao je Trump inzistirajući na dvije središnje točke putovanja, sjevernokorejsku prijetnju i trgovinsku razmjenu s Azijom.

Trump se pohvalio svojim naporima na unaprjeđenju onoga što naziva “poštenom i recipročnom trgovinom” obećavajući “poduzeti sve neophodne trgovinske mjere” kako bi zaštitio američke interese.

Komentiraj