Američki predsjednik Donald Trump podržao je potez vlasnika NFL momčadi Dallas Cowboysa Jerryja Jonesa koji je poručio kako neće tolerirati igrače koji ostaju u svlačionici za vrijeme intoniranja američke himne prije početka utakmice.

“Tako treba, Jerry,” napisao je Trump na Twitteru dodavši: “Tako bi i liga trebala reagirati.” Američki predsjednik još je ranije pozvao NFL da otpusti igrače koji odbijaju na dostojanstven način iskazati poštovanje prema državnoj zastavi i nacionalnoj himni.

Vlasnik Cowboysa je poručio kako nije želio čekati dogovor vodstva NFL lige i Udruženja igrača, već je sam donio odluku.

“Naša je politika da stojite tijekom himne,” rekao je Jones dodavši kako neće tolerirati igrače koji ostaju u svlačionici za vrijeme himne umjesto da stoje na terenu.

Njegova odluka izazvala je brojne reakcije, pozitivne, ali i negativne. Tako je igrač Philadelphia Eaglesa Malcolm Jenkins potez vlasnika Dallasa nazvao ‘zlostavljanjem’.

“Sva sreća da ne igram za Cowboyse,” kazao je Jenkins.

Vlasnici klubova su u svibnju donijeli novo pravilo ponašanja za vrijeme intoniranja himne Sjedinjenih Američkih Država, koje propisuje da se himna sluša u stojećem stavu, a igračima koji ne žele stajati ostavljena je mogućnost ostanka u svlačionici i kasnijeg izlaska na teren.

Tim se potezom željelo spriječiti protestno klečanje igrača, koje je 2016. godine prvi počeo prakticirati bivši vođa napada San Francisco 49-ersa Colin Kaepernick u znak protesta zbog policijske brutalnosti prema Afro-Amerikancima.

Komentiraj