EPA/SHAWN THEW

Trump ne požuruje denuklearizaciju Sjeverne Koreje

Američki predsjednik  Donald Trump rekao je u utorak kako želi da Sjeverna Koreja prekine svoj nuklearni program, ali da mu se ne žuri i nema žurnih rokova za Pyongyang da se konačno denuklearizira, no da bi se stav promijenio ako bi komunistički režim nastavio nuklearne pokuse ili pokuse s projektilima.

Trump se sastaje s vođom Sjeverne Koreje Kim Jong Unom po drugi put 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Govoreći novinarima u Bijeloj kući Trump je rekao kako će sankcije protiv te azijske zemlje u međuvremenu ostati na snazi i napomenuo kako Pyongyang u zadnje vrijeme ne provodi nuklearne ili projektilne pokuse.

“Ne žuri mi se. Nema pokusa. Dok nema pokusa, ne žuri mi se. Ako bi bilo pokusa, to je druga stvar”, rekao je.

“Volio bih vidjeti konačnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje”, dodao je.

Otkako su se Trump i Kim prvi put susreli u lipnju prošle godine ostvaren je malen napredak u pregovorima između dviju zemalja.

Ranije u utorak Trump je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Moonom Jae-inom o summitu.

Moon je rekao kako su Trumpovo “vodstvo i čvrsta odlučnost” dovela teške pregovore sa Sjevernom Korejom ovako daleko, prema priopćenju Moonova ureda.

On je isto tako rekao kako Trump “prevladava diplomatske neuspjehe tijekom proteklih 25 godina koji nisu postigli nikakav rezultat kroz pregovore nego su samo ojačali nuklearne i projektilne sposobnosti Sjeverne Koreje”.

Komentiraj