HINA/ Daniel KASAP

“Dolazimo na sastanak, tražimo odlazak Dalić”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je održao konferenciju za novinare u središtu stranke, na kojoj je zatražio odlazak Martine Dalić.

“Ne želimo da novci ne idu na brojne savjetnike, želimo višečlanu upravu, želimo uvesti javni nadzor nad procesom, ali i parlamentarni nadzor. Ništa od toga se ne može provesti ako Dalić i Ramljak ne odu iz procesa oko Agrokora, jer bez njihova odlaska proces nagodbe ne može biti dovršen”, rekao je Bernardić dodajući kako žele novi početak.

Naveo je pet zahtjeva SDP-a – hitna izmjena lex Agrokora, višečlana uprava, javni nadzor i transparentnost procesa te odlazak Martine Dalić i svih osoba koje su u zapovjednom lancu

“Bili smo potpuno u pravu kada smo govorili o savjetnicima koji će izvući milijune kuna, kazao je Bernardić. Trebalo im je 15 dana da prouče dokumentaciju i da se prave da nisu ništa znali o bogaćenju Ramljaka i suradnika, naravno da su znali i činjenica da Plenković štiti Dalić pokazuje da su zajedno u ovome.

Cijeli je proces kontaminiran i izvlačenjem novaca iz Hrvatske na oči radnika koji strahuju za plaću, a danas je situacija još gora – nisu niti počeli proces restrukturiranja niti izabrali Stalno vjerovničko vijeće te su daleko od zaključenja nagodbe, uspjeli su izvući samo novac. Smjena Ramljaka pokazuje da sam bio u pravu.

Kao što je SDP bio odgovoran predlažući izmjene zakonodavstva, nudimo ruku suradnje i danas u pet točaka – zabrinuti smo za sudbinu radnika i opskrbljivača i predlažemo izlaz iz ove situacije kroz ravnopravnost, transprentnost i nadzor nad postupkom izvanredne uprave.

Treba izmijeniti postojeće zakonodavstv pa i lex Agrokor jer želimo onemogućiti sukob interesa, želimo ograničiti plaću povjerenika sukladno oklonostima, želimo da novac ne ide na brojne savjetnike, želimo višečlanu upravu, a ne faraonske ovlasti jednog, želimo javni i parlamentarni nadzor kroz redovno izvještavanje o svim postupcima i naposljetku novi početak – a ništa od toga se ne može provesti ukoliko Dalić, Ramljak i ostale osobe povezane s njima ne odu iz procesa Agrokora.

Bez odlaska Dalića i Ramljaka nagodba neće biti moguća i bit ćemo duboko zabrinuti za sudbinu radnika. Krajnji je čas da se vladajući uozbilje i da prihvate plan u pet točaka, kucnuo je zadnji čas za spas Agrokora”, kazao je Bernardić.

Bernardić je komentirao i sastanak, kojeg je sazvao Most. “Kolege iz Mosta imaju grižnju savjesti što su podržali lex Agrokor. Ali ja nisam zlopamtilo. Prisutstvovat ćemo sastanku jer je jasno da Dalić, Ramljak i njihovi jataci moraju iz Agrokora van. Tražit ćemo i podršku cijele oporbe za naš plan u pet točaka”, rekao je.

Komentiraj