Traje obnova velikih orgulja u katedrali Notre-Dame

POOL New/REUTERS/PIXSELL

Traje obnova orgulja u poznatoj katedrali Notre-Dame u Parizu. Veliki instrument je atrakcija u ovoj crkvi od 15. stoljeća, a većina dijelova današnjih orgulja potječe još iz davne 1867. godine.

Orgulje su ostale neoštećene u velikom požaru prošle godine, no temeljiti pregled i čišćenje su nužni. Problem stvara velika količina pepela i različite vrste čađe, koja se uvukla unutar najvećeg glazbenog instrumenta u Francuskoj. Oko osam tisuća cijevi, više od stotinu dugmadi  za zaustavljanje i pet klavijatura će biti u potpunosti rastavljeno. Procijenjuje se kako je za obnovu orgulja potrebno četiri godine, šest mjeseci će trajati usklađivanje instrumenta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izjavio kako je cilj otvoriti katedralu do početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

U katedrali je prije i za vrijeme Francuske revolucije svirana “Marseljeza”, koja je postala francuska državna himna. Notre-Dame je bio mjesto molitve i traženja mira u vrijeme serije terorističkih napada 2015. godine u Parizu.

Komentiraj