Nakon što je pogodio zapad i sjever Europe, toplinski val stigao je u Hrvatsku. HRT-ov meteorolog Zoran Vakula otkrio je kako neće biti ekstremno toplo, ali neće baš biti ni prosječna temperatura.

“U Zagrebu sljedećih 7, 8, 9 dana bit će među najtoplijim razdobljima, ali ne i najtoplije. Bit će to među prvih pet najtoplijih otkako postoje mjerenja u ovom dijelu godine. Ali najvjerojatnije bez rekorda”, kazao je Vakula.

Toplinski val koji može djelovati na zdravlje počinje u većini Hrvatske već danas. Sutra će biti još izraženiji, osobito na Jadranu, a nastavit će se cijeli ovaj tjedan. “Držite se hladovine, pijte dosta tekućine. Ljeto je – kad će bit vruće nego sada”, poručio je Vakula.

HZJZ Preporuke za zaštitu od toplinskog vala

Sunčano i vruće, izdana upozorenja za gotovo cijelu zemlju

U Hrvatskoj će danas prevladavati sunčano i vruće vrijeme, prognoziraju iz DHMZ-a. Na kopnu povremeno umjerena naoblaka, a uz jači razvoj oblaka pokoji poslijepodnevni lokalni pljusak s grmljavinom moguć je uglavnom u Slavoniji i Baranji.

Mjestimice će puhati umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu i bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 31 i 36 °C.

Meteoalarm je za ponedjeljak izdao žuta upozorenja zbog iznimno visokih temperatura zta cijelu Hrvatsku, osim područja Gospića.

U utorak pretežno sunčano te i dalje vruće. Uz dnevni razvoj oblaka pljuskova praćenih grmljavinom bit će ponajprije u Slavoniji i Baranji.

Vjetar većinom slab, poslijepodne do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. žNa Jadranu će nakon umjerene bure i sjeverca poslijepodne zapuhati sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 18 do 22, na Jadranu od 22 do 25. Najviša dnevna između 31 i 36 °C.

Komentiraj